Bertl še vedno hrani 130 let staro delovno knjižico

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
31.10.2018 13:30

V Tomaški vasi na Erčevem mlinu koruzo, čeprav danes zgolj zaradi ohranjanja tradicije, še vedno ličkajo. Pogovarjali smo se z Albertom Kotnikom, ki skrbi, da tudi danes kar največ mladih še vedno ve kaj je ličkanje, oziroma kožuhanje koruze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vaške skupnosti Turiška vas Albert Kotnik.
Nejc STROJNIK

"Od njive do kruha," nam je, ko smo ga obiskali, pridelavo koruzne moke in zdroba opisal Albert Kotnik, sicer predsednik vaške skupnosti Turiška vas ter podpredsednik in ustanovitelj tamkajšnjega turističnega društva. V začetku meseca oktobra so na Erčevem mlinu v Tomaški vasi, ki bo prihodnje leto praznoval častitljivo 130-letnico delovanja, že deseto leto zapored prikazali ličkanje oziroma kožuhanje koruze. Včasih je spadalo med najpomembnejša jesenska opravila. "Imamo tudi svojo njivo, kjer koruzo posejemo, jeseni nato ličkamo, potem jo sušimo, na koncu pa se spet zberemo februarja, ko jo zluščimo ter zmeljemo," pripoveduje Bertl, ki z največjim veseljem sprejme tudi otroke iz okoliških vrtec in šol ter jim pokaže postopek. "No, ne samo s Koroške, tudi iz Ljubljane pridejo. Pa ne samo otroci, tudi starejši pridejo. Včasih so tukaj celi avtobusi," hitro doda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta