Dva milijona evrov in pol za okoljsko sanacijo zgornje Mežiške doline

Petra Lesjak Tušek
22.04.2021 12:10
Vlada je potrdila letošnji program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini, s tem je izpolnila zavezo, da nadaljuje sanacijski program v tej dolini na Koroškem. Nadaljevali se bodo tudi odvzemi krvi za analize svinca v krvi triletnih otrok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoljska sanacija zgornje Mežiške doline gre naprej ob podpori države. 
Boris Keber

Vlada je na seji v sredo sprejela letošnji program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini in poročilo o izvedbi programa za izboljšanje kakovosti okolja za lani. Za izvajanje letnega programa za leto 2021 je v državnem proračunu zagotovljenih 2.545.500 evrov. Denar za izvedbo ukrepov bosta prejeli občini Črna na Koroškem (dve tretjini) in Mežica(tretjina), del sredstev pa je namenjen za delo NIJZ) in za monitoring okolja (tla, prašni delci). Glavni ukrepi ostajajo usmerjeni v varno prehrano otrok, varno vrtnarjenje in mokro čiščenje javnih površin ter preplastitvi javnih površin in cest. Sanacijski ukrepi za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini potekajo že od leta 2007 na podlagi odloka, v tem obdobju je bilo za sanacijo namenjenih okoli deset milijonov evrov.

Odvzemi krvi za preverjanje vsebnosti svinca - zadnji odzvem v Mežici, letošnji sledijo predvidoma junija. 
Andrej Petelinšek

Kot je znano, v okviru programa potekajo tudi redni letni odvzemi krvi triletnim otrokom, pri katerih preverjajo vsebnost svinca. Kot je povedala predstojnica ravenske NIJZ Neda Hudopisk, so letošnji odvzemi načrtovani predvidoma za junij, po prvi oceni bo vanje vključenih sto otrok iz črnjanske in mežiške občine. Z izvajanjem sanacijskega programa so vrednosti svinca pri otrocih padale oziroma se ustalile, v zadnji prevalenčni študiji iz leta 2018 so povišane vsebnosti izmerili pri slabi desetini otrok. V letu 2020 je delež prekoračitev še padel, in sicer na štiri odstotke. S tem trendom so na NIJZ zadovoljni, poudarjajo pa, da ne kaže prehitevati z zaključki in da so bile nižje vrednosti izmerjene v letih, ko je bila zaradi vremena in tudi pandemijskih ukrepov izpostavljenost otrok onesnaženemu prahu nižja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta