Glede trase slovenjgraške obvoznice ministrstvo ne pristaja na ultimat

Jasmina Detela Jasmina Detela
02.03.2022 06:15

Kmetijski minister brani kmete, od slovenjgraške občine pričakuje, da bo znova preučila možnost drugačnega umeščanja v prostor. Dars na to nima vpliva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenjgraška občina traso južne obvoznice načrtuje od novega krožišča, ki bo zgrajeno pri pokopališču.
Jasmina Detela

V Slovenj Gradcu se že dlje časa krešejo mnenja glede trase južne obvoznice, ki bo navezovalna cesta na tretjo razvojno os. Ministrstvo za kmetijstvo za predlagano traso obvoznice, speljano v glavnem čez kmetijska zemljišča, doslej še ni dalo soglasja. Kot je nedavno v Slovenj Gradcu dejal kmetijski minister Jože Podgoršek, od slovenjgraške občine pričakuje, da bo premislila glede umestitve trase v prostor na način, da bi se izognila najkvalitetnejšim kmetijskim zemljiščem.

Občino bodo držali v napetosti

Spomnimo, da slovenjgraška občina traso južne obvoznice načrtuje od novega krožišča pri pokopališču proti Strnadovi ulici do južnega dela mesta (Celjske ceste), več kmetov in hmeljarjev, združenih v slovenjgraški sekciji Rovo, pa tej trasi nasprotuje, češ da gre predvsem čez rodovitna kmetijska zemljišča. Zagovarjajo varianto, imenovano J1, ki poteka po obronkih Dobravskega gozda in bistveno ne posega v kmetijska zemljišča. Kot so nedavno povedali, so za spremembo trase pripravljeni uporabiti vsa možna pravna sredstva, tudi referendum.

"Zelo sem vesel, da je bila razprava glede trase južne obvoznice tudi na komisiji državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Takrat smo tudi mi kot resorno ministrstvo dali jasno usmeritev slovenjgraški občini, ki pripravlja spremembe v okviru občinskega prostorskega plana (OPN). Pričakujem izpolnitev sprejetih sklepov, sicer ne bomo dali soglasja k OPN," je dejal minister. Pri tem je izpostavil enega od sklepov omenjene komisije, ki slovenjgraški občini predlaga, da skupaj z Darsom in v sodelovanju s kmetijskim ministrstvom ter predstavniki kmetov ponovno prouči dodatne možnosti priključitve južne obvoznice na tretjo razvojno os.

"Pričakujem, da bo občina skupaj s predstavniki kmetov naredila naslednji korak pri možnem drugačnem umeščanju obvoznice v prostor. Treba je preveriti, ali se lahko naredi priklop na hitro cesto nižje od Slovenj Gradca. Na ta način bi obvarovali veliko kmetijskih zemljišč. Pričakujemo, da se bo obvoznico umeščalo v prostor na način, ki bo skladen s prostorskim aktom in ljudmi, ki tukaj živijo. To je pristojnost občine, mi smo le eden od mnogih soglasodajalcev, ki bomo v tem primeru držali napetost oziroma občino v smeri, da bo morala narediti korake, dogovorjene v državnem svetu," je odločen minister.

Jasmina Detela

Ministra smo spomnili tudi, da je Dars traso po obronkih gozda že trikrat zavrnil, saj naj bi bila z vidika prometne varnosti neustrezna (priključka bi bila preblizu). Minister odgovarja, da ima različne informacije obeh strani, zato je nujno, da se zgodi skupni sestanek: "Ne želimo biti mi ta arbiter, ki bo odločal, kdo ima bolj prav. Pričakujemo pa, da se bo občina s predstavniki kmetov, ki so tudi bili na sestanku z Darsom in od katerih smo dobili drugačno informacijo, vendarle usedla za skupno mizo in ob prisotnosti Darsa poskušala najti ustrezno rešitev."

Tudi hmelj je kmetijska rastlina

Ob tem še poudari, da kmetijsko ministrstvo ob državnih in občinskih načrtih vedno želi in zahteva tudi izravnalne ukrepe. V zadnjih letih so zelo okrepili tenzijo po varovanju kmetijskih zemljišč. "Pri južni obvoznici ne moremo pristati na to, da se pripravljavci občinskih prostorskih načrtov dogovorijo z vsemi sektorji, potem pa pridejo na kmetijsko ministrstvo v duhu vzemi ali pusti. Torej, če boste vi proti, ne bo šlo, ker smo se z vsemi drugimi uskladili. Ker v Sloveniji, kot kaže, varujemo čisto vse, samo kmetijskih zemljišč ne," je izjavil minister, ki mu je hmeljarska problematika v Slovenj Gradcu poznana.

V preteklosti so nekatere pobude prejeli tudi že od predstavnikov civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja občanov. Zato sta bili izvedeni dve študiji (NIJZ in Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin). Kot je še dejal minister, so z njima potrdili domnevo, da pridelava hmelja ne pušča nekih hudih posledic v okolju. Če bo potrebno, bodo v tej smeri nadaljevati. "Naše mnenje je, da moramo na kmetijskih zemljiščih omogočiti pridelavo kmetijskih rastlin. In hmelj je ena od pomembnih kmetijskih rastlin," je poudaril minister.

Kakšno je njegovo stališče glede izjav ministra, smo vprašali tudi slovenjgraškega župana Tilna Kluglerja. V odgovoru je bil zelo kratek: "Upam, da se bo minister držal vseh zakonskih postopkov pri sprejemanju sprememb občinskih prostorskih načrtov in upošteval vsa strokovna mnenja, ki so bila izdelana. Prav tako upam, da ne bo zaradi različnih 'pritiskov' s politično odločitvijo negiral strokovnih mnenj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta