Korošec Toni Mulec kot avtsajder do svoje prve etapne zmage v kategoriji Rally2

N.S.
24.10.2022 10:28

Toni Mulec se je povsem nepričakovano udeležil relija Andaluzija in opozoril nase. Naslednja postaja: Reli Dakar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
RallyZone

Ko se je Toni Mulec vrnil z relija Maroko, kamor se je v prvi vrsti odpravil zato, da bi se kvalificiral za reli Dakar, ni več načrtoval nobene svetovne dirke. Iz Maroka pa se najhitrejši Slovenec v vztrajnostnih relijih in testni voznik Akrapoviča in avstrijskega KTM ni vrnil ne le z vstopnico na Dakar, temveč tudi z odličnim rezultatom: devetim mestom v kategoriji Rally 2. A šefi ekip Red Bull KTM, GasGas in Husqvarna so opazili tistih nekaj absolutnih viškov, ko se je hitri Slovenec v določenih delih dirke spustil z vajeti in dirkal za čisti svetovni vrh. Zgodil se je 'last minute call', kot pravi Toni, spakiral je tako hitro, da na dežno opremo še pomislil ni, in že je letel proti Sevilji kot del ekipe GasGas. Zvezdnik ekipe Daniel Sanders je namreč še vedno poškodovan in mesto ob novopečenemu svetovnemu prvaku Samu Sunderlandu je bilo prosto.

"Ko sem se vrnil iz Maroka, sem si najbolj želel, da bi mi denar in čas omogočila, da bi odpeljal še kakšnen kilometer na potno knjigo. Vrnil sem se s hudimi prebavnimi težavami, kot še marsikateri tekmovalec, tako da sem prve dni po vrnitvi moral prisilno počivati. Ko je prišel klic iz Mattighofna, sem bil še poln ran iz Maroka, niti se nisem uspel regenerirati s hrano in vodo, kaj šele, da bi opravil kak trening. To je bil klic v zadnjem trenutku, in ko pride, ne razmišljaš. Ekipa iz Mattighofna je skrbela zame, kot da sem njihov šampion. Ko sem se vračal v bivak, so me pričakali z aplavzom, nakar so me zadnji dan tudi skupaj pospremili na oder. To je timski duh, ki si ga želi doživeti vsak dirkač," pravi Korošec Toni Mulec.

Debelo uro so se tresli od mraza na startu

A če mu je obvladovanje sebe in hitrosti v Maroku prineslo vstopnico na Dakar, ga je na reliju Andaluzija prevelika hitrost stala stopničk. Predvsem v tretji etapi relija si je privozil veliko število kazenskih točk zaradi prekoračitve hitrosti v tako imenovanih hitrostnih conah, kjer je zaradi omejitve potrebno hitro zapreti plin. Tretja ter zadnja dirka za svetovno prvenstvo je potekala v španski pokrajini Andaluzija, s stalnim bivakom na hipodromu Dos Hermanas v Sevilji, s skupnimi 1952 kilometri ter 1014 kilometri na čas. Reli, ki je vseboval štiri etape, se je zaključil včeraj zvečer in Slovencu prinesel 7. mesto v kategoriji Rally 2.

"Reli se je zame začel obetavno začel. Kot avtsajder sem se že v prvi etapi uvrstil med prve tri v kategoriji Rally2. Druga etapa je bila zaradi dežja in megle odpovedana, zdravniški helikopter namreč ni mogel poleteti, tako da smo se tekmovalci debelo uro tresli od mraza na startu, ki se ni zgodil. Tretji dan je bil zame usoden, saj sem stopničke definitivno izgubil. Z Bradleyem Coxom sva ves čas dirkala ramo ob rami in šla večkrat na nož. V vsej tej vnemi sem napravil kar nekaj napak na hitrostnih conah, ki so me drago stale. Za dobre pol ure kazenskih minut ni bilo lahko požreti in tako sem zadnjo etapo začel jezen sam nase. Startal sem kot zadnji, kar je pomenilo, da sem vozill v prahu. Dal sem vse od sebe, kar precej tvegal, prehitel sem nasprotnike ter na koncu okusil svojo prvo etapno zmago. Neopisljiv občutek! Rad bi se še enkrat zahvalil avstrijski ekipi za priložnost in tretma, še posebej pa velika hvala mojim podpornikom ter prijateljem v Sloveniji, brez katerih bi bil še posebej zadnji dan zame veliko težji. Vaša podpora me je ganila in dvignila vse do zmage," zaključuje Mulec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta