Lokalne volitve: Na Muti odločno v dvoboj

Urška Polanc Urška Polanc
06.11.2018 22:59

Soočenje kandidatov za župana Mute Mirka Vošnerja in Darka Sahornika, starih znancev, ki sta se bodla že na prejšnjih volitvah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kandidata za župana Mute Mirko Vošner in Darko Sahornik
Bktv

Volivci in volivke z Mute bodo lahko na letošnjih lokalnih volitvah glas za župana namenili sedanjemu županu Mirku Vošnerju ali Darku Sahorniku. Oba v dvoboj vstopata kot neodvisna kandidata. Sahornik je Vošnerja izzval že na prejšnjih volitvah, ko sta se pomerila še v drugem krogu, Vošner je takrat prejel le 58 glasov več kot Sahornik. Da se je slednji ponovno odločil za kandidaturo, ga je prepričalo veliko občanov in sodelavcev, je povedal. Odločal se je do zadnjega, "a sem absolutno prepričan, da ga lahko premagam. Takrat je bila razlika majhna, bilo je veliko podtikanj, lažnivih prikazovanj od sodišč," je povedal Sahornik in županu Vošnerju pripisal avtokratsko in svojeglavo vodenje občine. "Po eni strani se moram strinjati s kolegom Sahornikom, oba sva podjetnika, veva, kako je treba voditi. V lokalni skupnosti je malo drugače, občina ni podjetje, ima enajstčlanski občinski svet, a zahteva zelo odločno vodenje," je dejal Vošner. Da je Sahornik kot vodja liste na začetku prejšnjega mandata s tremi, štirimi oziroma petimi svetniki skušal vsemu nasprotovati, je povedal Vošner, prepričan, da so bile prav zato občinske seje z Mute znane po celi Štajerski, celo Sloveniji. "Zato sem moral politiko in razvoj Mute peljati še bolj odločno. Brez tega ne more delati občinska uprava, še manj pa podjetja, ki so na tem področju izvajalci. Če me nekdo ocenjuje kot avtokratskega vodjo, se s tem popolnoma strinjam. Vsekakor pa je pred tem kriterijem demokratično vodenje," je pojasnil na soočenju na BKTV. Dodal je, da je temu v zadnjih dveh letih sledil tudi občinski svet, soglasno je sprejemal sklepe in vsebine, na Muti so tako vzpostavili pozitivno klimo.

Nasprotnika tudi na sodišču in zaradi kostanjev

Stara znanca pa se v zadnjem času srečujeta tudi na slovenjgraškem sodišču, saj Sahornik toži Vošnerja zaradi žaljive obdolžitve, ker naj bi bil na občinski seji blatil njegovo ime. "Vošner me je zato, da mu ne bi bil možen protikandidat, ovajal in javno diskreditiral že v letih 2012 in 2014, dve leti nazaj zaradi komunalnega prispevka, zaradi česar je sedaj tudi on na sodišču," je dejal Sahornik.
Kandidata sta se lani na nasprotnih bregovih znašla tudi zaradi sečnje kostanjev v trškem jedru Mute. "Že leta 2002 smo dobili strokovno opozorilo zavoda za varstvo narave, da jih je treba odstraniti, lani pa smo skozi center Mute peljali glavni vodovodni krak. V tistem delu je podjetje posekalo dobršen del koreninskega sistema, zato kostanji niso več bili stabilni," je o razlogih za posek pričel razlagati Vošner in poudaril, da je predlog za posek podala stroka. Ljudje na Muti, razen civilne iniciative, pa so takšno ureditev podprli. Sahornik pa še vedno meni, da bi bilo kostanje treba podreti selektivno, tisti pred stanovanjsko hišo so bili zdravi.

O skrbi za starejše

Govorila sta tudi o tem, kako bi v občini poskrbela za starejše. "Pripravil bom dokumente za izgradnjo doma starostnikov oziroma manjših bivalnih enot, boril se bom, da dobimo sredstva od države, se trudil, da bo pri nas to ceneje," je povedal Sahornik. Vošner ga je spomnil, da lahko na Koroškem domove za starostnike gradijo le sedanji koncesionarji. Sam meni, da Muta potrebuje le primerno obliko organiziranosti za ljudi, pomoč na domu in domsko oskrbo. "Pomagati jim želimo predvsem na domu, večina jih želi ostati doma. Podpiram takšno obliko varstva starejših, da lahko tam, kjer je mogoče, živijo tudi tri generacije," je dejal. Zadovoljen je, ker so z republiškega urada sporočili, da je Muta ena izmed koroških občin, ki imajo pozitiven demografski trend. Več je priseljevanja in rojstev. Sahornik je prepričan, da bi na Muti ostalo še več mladih, če bi jim ponudili zaposlitve, te je kot podjetnik obljubil tudi sam, v kratkem dvajset.
Sicer nasprotnika sta zatrdila, da lahko kljub mnogim nesoglasjem zavoljo občine sodelujeta. Vošner pa je Sahorniku očital še, da ga kot koordinator ni podprl pri projektu vodooskrbe, najdražjega, 50 milijon evrov vrednega projekta v Dravski dolini. Vošner je namreč nasprotoval sistemom črpanja iz neposredne bližine Drave, saj za Muto zdrava pitna voda priteče iz Pernic, Mlak in Svetega Primoža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta