Naročila so, manjka kvalificiranih ljudi

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
22.01.2020 16:00

Podjetje Paleco, ki se ukvarja s strojegradnjo in ključavničarstvom, ima kupljeno novo halo, kapital za investicijo, dolgoročna naročila ..., nima pa dovolj varilcev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Palecu izdelujejo tudi prijemala za gradnjo tunelov za shranjevanje jedrskih odpadkov.
Paleco

Tudi v podjetju Paleco z območja nekdanje železarne, ki mu je Večer leta 2017 podelil naziv koroško podjetje leta, ta hip ob rednem delu pripravljajo poslovne bilance za leto 2019. Te so spodbudne, saj so imeli okoli 1,8 milijona evrov prometa (kar je 300 tisoč več kot leta 2018), dobiček pa je ostal na predlanski ravni, ko so ga zabeležili okoli 380 tisoč evrov.

Del hidravlične obračalne mize, ki se uporablja pri izdelavi lopatic za vetrne elektrarne.
Paleco

Za rudarstvo in energetiko

"Naša ambicija sicer je širitev, ampak ves čas razmišljamo, ali se širiti ali ne. Objavili smo že tri razpise za ključavničarje in varilce, a jih ni, ni ljudi. Pa nam gre zelo dobro, delamo za industrije, ki ne čutijo recesije, ki se je lani drugje začela čutiti, saj pokrivamo rudarsko industrijo in energetiko, tudi vetrno, ki je v velikem porastu. Povpraševanju enostavno ne utegnemo slediti. Novih kupcev niti ne iščemo, dober glas gre od ust do ust," je dejal direktor in lastnik Boris Pandev.

Boris Pandev
Tomaž Ranc

Bazen Srbije in Bosne se prazni

Ker pri nas varilcev primanjkuje povsod, so si že pred leti v Palecu pomagali z varilci iz Srbije in Bosne, ki so se na Koroškem ustalili z družinami. Iščejo tudi tam, a ta bazen se prav tako počasi prazni. "Nekateri od tam napišejo, kaj vse znajo, pa ne veš, ali iti v riziko. Tudi birokratski postopki pridobivanja dovoljenj so dolgotrajni. Našega delavca sicer lahko vzameš na poskusno delo, ampak na zavodu za zaposlovanje za nas ni primernih - pa naj govorijo, kar hočejo. Prišlo je tako daleč, da enostavno čakaš, da je kdo kje nezadovoljen in pride k nam po boljšo plačo, božičnico ali regres ...," razmere opisuje Pandev.

Izdelujejo tudi sestavne dele za robote večjih nosilnosti.
Paleco

Iznajdljivi odprli espeje

Mnoga podjetja varilcem v boju zanje plačajo tudi izobraževanja, a jih nekateri potem zapustijo in delo pričnejo sami kot samostojni podjetniki.

Boris Pandev
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta