Ob mili delovni zimi na Koroškem težave z odvozom lesa

Urška Polanc Urška Polanc
14.03.2019 16:33

Ugodne vremenske razmere so delavcem Slovenskih državnih gozdov dopuščale intenzivno delo celo zimo. Zdaj sanirajo nižje sončne lege, kjer je večja verjetnost gradacije podlubnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po zadnjem vetrolomu v Koprivni 
Andrej Petelinsek

Po vetrolomih, ki sta v zadnjih dveh letih pustošila v koroških gozdovih in po oceni Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) na Koroškem skupno poškodovala približno 530 kubičnih metrov drevja, imajo gozdni delavci polne roke dela. Na območju gozdnega obrata Črna delavci družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki v Sloveniji gospodari z državnimi gozdovi, trenutno intenzivno odpravljajo posledice vetroloma iz oktobra 2018, medtem ko je delo zaradi vetroloma, ki je gozdove prizadel decembra 2017, že v zaključni fazi - od 54 tisoč kubičnih metrov, vezanih na izdane odločbe, so sanirali že 49 tisoč kubičnih metrov gozda. Za lanskoletni vetrolom je ZGS SiDG-ju izdal za 32.500 kubičnih metrov odločb. Za 22.200 kubičnih metrov so že izbrali izvajalce, do danes pa opravili 6500 kubičnih metrov sanacijske sečnje. Sanacijo izvajajo s štirimi traktorskimi ekipami, dvema žičničarskima ekipama in dvema kompletoma za strojno sečnjo, les iz gozda do kamionske ceste izvažajo s štirimi gozdarskimi prikolicami, so nam pojasnili. Delo opravljajo tudi z lastno traktorsko ekipo.

V dobrih razmerah še vedno prepočasi

Lastnik iz zaradi vetroloma poškodovanega gozda v Črni na Koroškem Robert Napečnik je povedal, da sanacijsko sečnjo v njegovem gozdu dnevno opravlja pet do šest delavcev Gozdnega gospodarstva (GG) Bled, pripeljali pa so še dve žičnici. Do sedaj ima saniranega že okoli 75 odstotkov gozda. Ocenjuje, da bodo lahko pri takšnih vremenskih razmerah in delu sanacijo zaključili do konca marca. Za kubik najboljšega lesa prejme 73 evrov, a jih mora 33 odšteti še za delo, zato mu ostane 40 evrov. Opozarja pa, da so nekateri hudourniki v Koprivni ostali zasičeni z vejami, kar lahko vpliva na sprožitev zemeljskih plazov. Drugačna situacija je pri njegovem sosedu. Juriju Fortinu so do sedaj sanirali zgolj sedem hektarjev gozda, poškodovanih ostaja še 39 hektarjev. "Pristop delavcev se je letos sicer nekoliko izboljšal, a prav danes se jezim, žičnice GG Bleda namreč stojijo (v času pogovora, op.p.). Ena žičnica se jim je pokvarila, na popravilu je že 14 dni, druga pa tudi ne deluje. Ob tako lepih dnevih gre prepočasi, to je žalostno opazovati," je dejal.

Koroška regija ima v Sloveniji največ (1700 kilometrov) gozdnih cest, kar predstavlja skoraj 14 odstotkov vseh gozdnih cest v Sloveniji. 
Andrej Petelinsek

Lanski vetrolom prizadel že prej poškodovana območja

Žičničarska ekipa SiDG, ki je delo na območju Črne na Koroškem začela konec novembra lani, trenutno odpravlja posledice vetroloma v bližini Dravograda, kjer je zaradi nižje in sončne lege večja verjetnost gradacije podlubnikov, pojasnjujejo na SIDG-ju. Pred tem so sečnjo izvajali še v okolici Radelj. Tudi na območju gozdnega obrata Radlje (Košenjak, Dravograd, Črneška gora in Radlje-levi breg) zaključujejo odpravo posledic vetroloma iz leta 2017.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta