Sindikati v Adientu Slovenj Gradec pričakujejo višje odpravnine za odpuščene delavce

Jasmina Detela
06.04.2021 17:00
Predstavniki podjetniškega sindikata v slovenjgraškem Adientu se ob podpori ZSSS pogajajo za višje odpravnine od zakonsko določenih, tudi zato, ker so bila napovedana odpuščanja nenadna, nepričakovana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podobno kot v ormoškem Safilu sindikati s predsednico ZSSS Lidijo Jerkič na čelu tudi v Adientu pričakujejo višje odpravnine
Jasmina Detela

Pred vhodom v tovarno Adient v Slovenji Gradcu, ki jo bodo lastniki zaprli, s tem pa bo do konca leta brez dela ostalo vseh 430 delavcev, je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) sporočila, da so se sindikati z vodstvom podjetja pogovarjali o možnosti, da delavci dobijo višje odpravnine, kot jim pripadajo po zakonu. Pogajanja bodo potekala tudi v bodoče, pričakujejo, da bodo sklenjena do konca aprila.

​Želijo več od že dogovorjenega

"Delavci, ki smo izmučeni, pričakujemo več od zakonsko določene odpravnine. To pa zato, ker smo se angažirali vrsto let, lastniku smo vedno izpolnili vse želje. Upam, da nam bodo zdaj prisluhnili, da bomo lahko delavcem vsaj malo dodatno poplačali njihov trud. Skoraj polovica jih je starejša od 50 let, so težje zaposljivi in priti do pokojnine ne bo lahko. Nekateri bodo nanjo čakali deset let in več, kako bodo preživeli do takrat, ne vem. Upam, da nam bo lastnik dal dodatno drobtinico," je po pogajanjih dejal predsednik sindikata v podjetju Bojan Rošer. Dodal je, da imajo poleg zakonsko določenih odpravnin nekaj dodatno izpogajanega še iz lanskega leta, ko je lastnik odpustil 116 delavcev. "A s tem nismo zadovoljni, saj so nas uničili čez noč, zato pričakujemo več od že dogovorjenega. O številkah še ne moremo govoriti, ker se še pogajamo," je dejal Rošer. Delne odgovore pričakujejo danes, ko imajo skupno posvetovanje sveta delavcev in sindikata. Cilj je, da bodo pogajanja sklenjena do konca aprila. "Če nam ne uspe doseči višjih odpravnin, (še) ne bomo napovedovali, kako bodo delavci odreagirali," je dodal Rošer.

Adient Slovenj Gradec, ZSSS
Jasmina Detela

Na pogajanjih je sicer sodelovalo vodstvo slovenjgraške tovarne, ki je pogajalec s sindikatom, a ne s polnim mandatom, saj se mora o vsem prehodno dogovoriti z ameriškim lastnikom. Kot je opozorila predsednica ZSSS Lidija Jerkič, lastnik podjetja ne zapira, ker bi poslovalo slabo, ampak ker se je odločil, da te dejavnosti v Slovenj Gradcu ne bo več opravljal. "To je druga situacija kot pri insolventnih delodajalcih, ko ni trga, ni plačil, ni denarja za plače. Zato bi to vrečo, iz katere, pravijo, bodo plačevali delavcem, bilo pametno nekoliko povečati."

​​Lokacija v Slovenj Gradcu bo naprodaj

Na pogajanjih so predstavniki sindikata med drugim tudi vprašali, kaj namerava lastnik z lokacijo v Slovenj Gradcu. "Informacija je bila, da se bo prodajala in da se išče strateški vlagatelj, ki bi jo kupil. Obstaja torej možnost, da se ta lokacija tudi delovno obudi. Ocenjujem, da bi lahko v obstoječih halah čez kakšno leto ali dve potekala proizvodnja, v kateri bi lahko nove službe našli tudi zaposleni v Adientu," je dejala Jerkičeva. Spomnimo, da je ZSSS na vlado naslovil pismo, v katerem predlaga, naj se spremeni zakon o dohodnini v delu, ki obdavčuje odpravnine nad višino, določeno z zakonom. Za zdaj je bil edini odgovor ta, pravi Jerkičeva, da je bilo vprašanje odstopljeno ministrstvu za delo. A bodo vztrajali. Lastnik je napovedal, da bodo proizvodnjo zaprli do maja prihodnjega leta. Prvi del proizvodnje bodo selili konec julija, ko bo delo izgubilo 160 ljudi, preostanek programov pa postopoma do konca decembra. Letos bo tako brez dela ostalo skupno 412 ljudi, preostalih 18 pa maja 2022, ko je predvideno zaprtje obrata. Neuradno naj bi večji del proizvodnje iz Slovenj Gradca selili v Srbijo, kjer država omogoča subvencije za odpiranje novih delovnih mest, prav tako je delovna sila tam cenejša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta