Uspešna sezona kronana z naslovom državnega prvaka

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
03.04.2021 06:15
Koroški smučarski tek ima perspektivo: na Pokljuki mladi Nejc Štern uspešen na 20 kilometrov v drsalni tehniki. Sezona je sklenjena, nadaljnji cilji zastavljeni smelo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ravenčan Nejc Štern je na Pokljuki postal državni prvak na 20 kilometrov. Foto: ŠD Oktan
Janez Štern

Preteklo je že lepo število let, ko je Črnjanka Nataša Lačen serijsko osvajala naslove državne prvakinje v teku na smučeh, na nedavnem državnem prvenstvu pa je naslov spet šel na Koroško. Na razdalji 20 kilometrov v drsalni tehniki je Ravenčan Nejc Štern (letnik 2003) v kategoriji starejših mladincev osvojil prvo mesto in za zaključek tekaške sezone pridobil naziv državnega prvaka. Na startu je bilo 39 tekačev. Štern trenira in tekmuje v Športnem društvu Oktan Koroška iz Podgorja, na začetku športne poti je vadil pri SK Črna pod okriljem Lačnove. Ob zmagi je neuradno osvojil tudi slovenski pokal v smučarskih tekih, ki je štel deset tekmovanj v klasični in drsalni tehniki.

Trije v desetinki sekunde

"Tekma je bila težka, vendar se je splačalo potruditi. Zmage sem zelo vesel, sploh zato, ker mi je na dan tekme uspelo sestaviti dobro formo in imeti prave, dovolj hitre smuči. Za zaključek dolge zimske sezone je bila to prava preizkušnja, 39 tekmovalcev nas je bilo na skupinskem startu v zahtevnih vremenskih razmerah in v veliki skupini je bilo treba paziti na opremo - krhke tekaške palice - in pokrivati vse pobege v dveh krogih po deset kilometrov. Po prihodu v cilj smo dve uri čakali na uradne rezultate, saj sem v finišu tekme komaj odbil napad dveh tekmovalcev. Prvi trije smo bili na ciljni črti v sedmih desetinkah sekunde," je dosežek komentiral Štern.

Tekma na Pokljuki s Šternom v ospredju Foto: ŠD Oktan
Šd Oktan

Obiskuje Srednjo šolo Ravne, tretji letnik v programu strojni tehnik. "Šolo in treninge dokaj uspešno usklajujem s pomočjo razredničarke in drugih profesorjev. Po obveznostih mi ostane dovolj časa za treninge in druge dejavnosti. Urnik je najbolj natrpan jeseni, v pripravljalnem predtekmovalnem obdobju, medtem ko je v tekmovalnem obdobju prostega časa nekaj več, saj je med tekmovanji več počitka. Letos je bilo zaradi ukrepov nekaj težav pri iskanju primernih fitnesov, tako da smo precej improvizirali," je povedal Štern. Za smučarki tek se je odločil že zelo zgodaj. Najprej je bila to samo prostočasna dejavnost z družino, čez čas pa se je smučarski tek razvil v šport, ki se mu posveča vsak dan. "Nikoli ni dolgčas, tekmujemo v klasični in drsalni tehniki, in vedno je treba izboljševati tehniko," opiše Nejc Štern.

Naslednji cilj olimpijada

Njegov naslednji cilj je udeležba na zimskih olimpijskih igrah mladih v Vuokatti na Finskem, ki so bile lani zaradi epidemije prestavljene na letošnji december. "Dolgoročni cilji so med dvema mojima športoma, poleti namreč kolesarim in tekmujem v disciplini olimpijski kros pod vodstvom trenerja Roberta Kordeža s Prevalj. Oba športa se zaenkrat dobro dopolnjujeta," pove Štern. Vprašali smo ga tudi, ali je epidemija koronavirusa pomenila težavo za tekače v sicer s snegom bogati sezoni.

Nejc Štern na Pokljuki Foto: ŠD Oktan
Šd Oktan
Smučarski tekači v idili s snegom bogate zime Foto: ŠD Oktan
Šd Oktan

"Nikakor ne. Imeli smo ogromno tekem, nekaj tudi v tujini, izjema je bila Italija, kjer je bilo kar nekaj odpovedi. A testiranja so bila potrebna res zelo pogosto. V decembru, ko še ni bilo dostopnih rednih testiranj, so nam pomagali v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, tam smo opravili plačljiv test, da smo lahko potovali na tekmo v Švico. Zaradi pogostosti nosnih testov sem tudi krvavel iz nosu, enkrat se mi je to zgodilo celo na progi med tekmovanjem, kar je bilo precej neprijetno. Sezona se je začela malo pozneje kot po navadi, vendar so bile tekme nato od prve do zadnje zelo natrpane. Drži, da je na začetku zime bilo ogromno snega, hud mraz, ampak to so najboljše razmere, kar bi si jih lahko zaželel, uporabili smo lahko smuči in kombinacije maž, ki sicer v Srednji Evropi ne pridejo v poštev," je še povedal.

Smučarski tek Foto: ŠD Oktan
ŠD Oktan

Kot je dejal Janez Štern, eden od trenerjev in organizatorjev v Športnem društvu Oktan, ki se s tem ukvarja v prostem času, so za društvo v tej sezoni uspešno nastopali še Peter Harnold ter tekmovalke Daša in Lili Štusaj, Neli Kogelnik, Julia Skuk, Ana Štern in Urška Sekavčnik. Člani koroškega kluba so se poleg tekmovanj za slovenski pokal udeležili tudi nekaj tekem v sosednji Avstriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta