V pomoč potrebnim in ponovno uporabo predmetov pripravili bolšji sejem

09.10.2021 06:00
Družini Angele Pratnekar z Leš so letos izročili denar, zbran na tradicionalnem dobrodelnem bolšjem sejmu na Poljani
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marija Štaher je Angeli Pratnekar izročila še šopek, ki ga je naredila sama. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Z zavedanjem, da se ne glede na stanje družbe vedno najde nekdo, ki je zaradi različnih razlogov, dejavnikov v življenju prizadet, v stiski in potreben pomoči, na Prevaljah ostajajo dobrodelni. "Odziv preseneča. Ljudje imajo interes, čutijo skrbi, bolečine in težave nekaterih in jim skušajo pomagati. Udari te lahko tudi, ko misliš, da to ni možno," razmišlja župan Matic Tasič. Veseli ga, da ekipa prostovoljk iz Turističnega društva (TD) Poljana z Marijo Štaher na čelu vsako leto priredi dobrodelni bolšji sejem, na katerem zberejo denar, vsoto pa na občini še nekoliko podkrepijo za pomoč posameznikom ali družinam v stiski.

Bolšji sejem na Poljani Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

"Zelo sem zadovoljna in presenečena. Še so dobri ljudje," je bila čustvena Angela Pratnekar z Leš, s katero so se ta teden srečali in ji izročili denar. Letos so na sejmu zbrali 1645 evrov, 200 je dodala Lista za ljudi, za 600 evrov vrednostnih bonov pa je prispevala občina. Z obširno akcijo, ki ji prostovoljke namenjajo veliko prostega časa, so v 14 letih s pomočjo donatorjev in občine zbrali že 18 tisočakov. "To je lepa številka, denar vselej takoj predamo naprej, v roke osebi oziroma družini, ki to resnično potrebuje. Izberemo jo na podlagi informacij, ki jih lahko izvemo, pridobimo," je povedala Štaherjeva.

Za obnovo hiše

"Denar nam bo zelo pomagal. Imamo staro hišo na Lešah, partner jo je dobil od staršev, a je potrebna obnove, saj se vanjo prej ni nič vlagalo - zidovi so stari, veliko je vlage, plesnobe. Vanjo vlagava že nekaj let, renovirali smo staro kopalnico - vsako leto skušava nekaj urediti. A stvari, ki so potrebne obnove, ne zmanjka," nam je povedala Pratnekarjeva, ki je kot čistilka šest let zaposlena v ravenskem zdravstvenem domu.

Družina, s partnerjem imata 15-letnega sina, se preživlja le z njeno plačo, saj je partner leta 2013 zbolel za rakom, nato je imel še nekaj zdravstvenih zapletov. Zdaj je njegovo zdravje boljše. "Rada delam, trenutno čistim zdravstveni dom v Črni, porabijo me za nadomeščanja, če je katera delavka v bolniški oziroma na dopustu, nimam pravega obstanka," je povedala Pratnekarjeva in dodala, da je bila zavoljo službe pred nekaj leti primorana narediti vozniški izpit, a zdaj je tega zelo vesela. Denar za obnove s partnerjem zbirata celo leto, vsak mesec skušata nekaj prihraniti, kakšen material pa vzameta tudi na obroke.​

Lepe, vredne reči

Na letošnjem 15. bolšjem sejmu - potem ko so prvo leto priredili dva - je bil obisk dober, četudi se je še nekoliko poznal vpliv koronavirusa. Tradicionalno je potekal septembra (od petka do nedelje), največ ljudi je prišlo v petek, ko so imeli na voljo največ predmetov. Da so ljudje letos prinesli veliko lepih in vrednih reči, ki jih več ne potrebujejo, je opazila Štaherjeva. Obiskovalci, že znani obrazi, nekaj je bilo tudi novih, so jih lahko zamenjali za prostovoljni prispevek.

Bolšji sejem na Poljani Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

"Prva leta so še bolj tipali, zdaj pa že vedo, kaj prinesti, kaj je primerno. Prvi dan tudi kdo še dobi kakšno idejo, hitro odide domov in še kaj prinese. Veliko stvari smo spravili v druge roke, v ponovno uporabo, kar nas veseli. To je naš cilj, smisel, obenem pa naberemo še nekaj denarja. Kar je ostalo, shranimo v kozolcu. A ne oblek, ki jih je bilo letos bistveno več - te smo odpeljali v Zadrugo Dobrote, ta pa jih odpelje naprej. Imamo stalno ekipo, ki je že specializirana za to prostovoljno akcijo, vključno z gospo Mojco Skitek, ki za to priložnost vedno speče celo peko kruha."

Marija Štaher je Angeli Pratnekar izročila še šopek, ki ga je naredila sama. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Pomoč bi morala biti urejena drugače, sistemsko, zdaj so se že preveč navadili, da znamo Slovenci pomagati drug drugemu, razmišlja Štaherjeva. "Ni nam težko, to počnemo z veseljem, a to bi lahko bil samo višek za ljudi, ki niso zdravi, ki ne zmorejo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta