Kavaški klan v Sloveniji: Zakaj je skesanec izgubil status zaščitene priče?

23.09.2021 07:00
Eden od skesancev v odmevnem primeru slovenske celice zloglasnega črnogorskega klana je izgubil status zaščitene priče. Sodišče je skoraj v celoti zavrnilo tudi zahtevo tožilstva za razširitev preiskave.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemnu Kadivcu, domnevnemu šefu slovenske celice Kavaškega klana, in še nekaterim njegovim podrejenim se tožilstvo trudi naprtiti še več očitkov od prvotnih. Foto: Tomaž PRIMOŽIČ/FPA
Tomaž Primožič /FPA

Zgodba okoli slovenskega dela zloglasnega Kavaškega klana, ki izvira iz Črne gore, se je v Sloveniji začela odvijati 14. in 15. maja letos s številnimi aretacijami. V sodni preiskavi se primer še niti ni dobro začel, a se je že začelo zapletati. V prvi vrsti zaradi enega od osumljenih z Obale, ki je v začetku veljal tudi za eno od kronskih prič.

Pod zaščito le še dve priči

Kot smo v Večeru poročali prvi, je v zgodbi okrog slovenske celice razvpitega črnogorskega klana ključno vlogo odigral eden od članov združbe, ki je bil sprva v vrhu združbe, ki je trgovala z drogo in orožjem, kasneje pa si je premislil in stopil na drugo, policijsko stran in izdal svoje nekdanje sodelavce. Lanskega junija ga je policija angažirala za tajnega delavca, on pa je proti svojim nekdanjim pajdašem vodil podrobno evidenco o dogajanju v klanu in sproti obveščal policijo. Trenutno ima v primeru status osumljenega in zaščitene priče, prav tako njegov sorodnik, do nedavnega je imel tak status tudi tretji skesanec, zgoraj omenjeni moški z Obale, ki je veljal za pomembno pričo tožilstva. Prav njegovo pričanje pred preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je bilo ključno, da je tožilec Jože Levašič iz specializiranega tožilstva junija letos na ljubljansko okrožno sodišče vložil zahtevo za razširitev sodne preiskave zoper nekatere osumljence, posebej zoper domnevna šefa slovenskega dela klana Filipa Vrzića in Klemna Kadivca. Prvi je po naših podatkih še vedno na begu, drugi pa je že od sredine novembra 2019 v koprskem priporu zaradi suma poskusa ugrabitve.

A tožilstvo sodišča za zdaj ni prepričalo o razširitvi preiskave. Levašičeva zahteva je bila skoraj v celoti zavrnjena, a se je po naših podatkih tožilec zoper ta sklep že pritožil. Zgodilo se je tudi, da omenjeni Primorec, ki v postopku prav tako velja za skesanca, ne uživa več statusa zaščitene priče.

Ovadil kriminaliste, kasneje pa obrnil ploščo

​​Kako zanesljiva priča policije in tožilstva je omenjeni Primorec, priča dejstvo, da je v začetku junija letos prek svojega odvetnika Renata Dukiča iz Kopra podal kazensko ovadbo zoper nekatere preiskovalce NPU. Poročali smo že, da je v ovadbi zatrjeval, da so ga v to, da je močno obremenil več članov Kavaškega klana, prisilili kriminalisti. Natolceval je, da so mu preiskovalci grozili, mu na glavo tiščali pištolo in ga celo pokrili z odejo čez glavo in ga pretepli. Po podani ovadbi je Primorec izginil, na skriti lokaciji ga je varovala policija. Ko ga je preiskovalna sodnica Irena Topolšek zaslišala, je Primorec obrnil ploščo, očitke na račun kriminalistov vzel nazaj in pričal, da se je sam odločil za sodelovanje z NPU, in sicer po tistem, ko so ga skupaj z drugimi maja letos aretirali. "V sodelovanje s policijo me nihče ni silil, me psihično ali fizično maltretiral, moja je bila odločitev, da sodelujem. Policija ima ves čas korekten odnos do mene, da pa sem jih ovadil, so me prisilile neke osebe z Obale," je zatrjeval v sodni preiskavi, kjer je kasneje na predlog tožilstva dobil status zaščitene priče. Na sklep, da se mu dodeli status zaščitene priče, so se pritožili nekateri odvetniki obtoženih in osumljeni Klemen Kadivec. V pritožbah so navajali, da je sodnica Irena Topolšek ob izdanem sklepu za osumljenega storila absolutno bistveno kršitev zakona o kazenskem postopku, saj so razlogi za takšno odločitev nejasni in v nasprotju sami s seboj. Sodni senat je pritožbi sledil in je 8. septembra razveljavil sklep sodnice Topolškove. Slednja je 7. junija letos na predlog tožilstva odločila, da se za obtoženega Primorca odredi zaščitni ukrep za zaščito obdolženca, in sicer, da se mu podeli status zaščitene priče, njegovo zaslišanje (z zakritim obrazom in popačenim glasom) pa da poteka preko videokonference iz drugega prostora, v katerem ne bo obdolžencev in odvetnikov.

Vse to zato, ker bi z razkritjem njegove identitete lahko v kazenskem postopku nastala resna nevarnost za njegovo življenje in telo, posredno pa ta nevarnost obstaja tudi za njegove bližnje sorodnike. Sodnica je svoj sklep utemeljevala s tem, da je zoper Primorca ter še dva skesanca v tej zadevi sprožen postopek za vključitev v program za zaščito prič. Pritožniki zoper ta sklep so v pritožbi kritizirali, da je preiskovalna sodnica pomešala pravice anonimne in zaščitene priče in da se je neargumentirano sklicevala na dejstva, znana iz medijev, ter dejstva, ki so znana policiji, tožilstvu in sodišču o brutalnosti pripadnikov Kavškega klana, predvsem v Srbiji. Zunajobravnavni senat je vse argumente obrambe in Kadivca upošteval, omenjeni sklep za Primorca razveljavil in sodnici Topolškovi naročil, da o tej zadevi ponovno odloči.

Sodnica si je premislila

Sodnica je v drugo pred dnevi odločila povsem drugače kot prvič, in sicer, da se Primorcu odvzame status zaščitene priče oziroma skesanca. Svojo odločitev je utemeljevala s tem, da tožilstvo ni z ničimer dokazalo, da je omenjeni Primorec dejansko v postopku za program za zaščito prič. Poleg tega je njegova identiteta znana drugim osumljenim in njihovim odvetnikom.

​Osumljeni Primorec je bil zaradi sumov trgovanja z drogo in kot član hudodelske kriminalne združbe slovenske podružnice Kavaškega klana zaslišan v sodni preiskavi 15. maja letos, 31. maja je tožilec Levašič na sodišče vložil zahtevo za razširitev sodne preiskave zoper nekatere osumljene iz prvotne zahteve za preiskavo, kjer je imel omenjeni Primorec veliko vlogo pri razkrinkanju drugih domnevnih članov združbe. Junija je dobil status zaščitene priče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta