Policistoma grozil s smrtjo žene in otrok

Darka Vujovića so obsodili zaradi groženj z maščevanjem in poškodovanja policijskega kombija. Za prvo dejanje je dobil leto in osem mesecev zapora, za drugo pa štiri mesece. Preklicali so mu tudi pogojno kazen zaradi nasilništva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Vujović je od kaznivih dejanj do zdaj v priporu prebil 17 mesecev. V tem času je prestal tudi enajstmesečno zaporno kazen zaradi nasilja v družini. 
Jaka Gasar/dnevnik

Leto in osem mesecev zapora zaradi groženj, da se bo maščeval policistoma in njunima družinama, ter štiri mesece zapora, ker se je znesel nad policijskim vozilom – tako kazen je sodnica Urška Zorko izrekla 41-letnemu Darku Vujoviću.

"Nikogar nisem ogrožal. Sicer mi je žal, da se je to zgodilo, a ne morem reči, da sem kriv, če nisem," je tudi v sklepni besedi vztrajal pri svoji nedolžnosti. To pa je bilo tudi bolj ali manj vse, kar je na zadnji glavni obravnavi izrekel. Tudi sodbo je začuda sprejel povsem mirno in brez komentarja, precej drugače, kot so ga bili vajeni na prejšnjih obravnavah, ko ni znal brzdati jezika. Besed ni izbiral, niti ko je šlo za sodnico ali Žigo Kluna, zagovornika, ki mora sicer po službeni dolžnosti delati v korist klienta. Tudi v sodni preiskavi ni bilo drugače. Tako je kričal na preiskovalnega sodnika, da je ta moral zaslišanje prekiniti. "Prasec debeli!" mu je še izletelo iz ust, preden so ga odpeljali v pripor.

Prav agresija ga je tudi pripeljala na zatožno klop. Januarja predlani so se policisti odzvali na klic o nasilju v enem od ljubljanskih stanovanj. Štirje uniformiranci so na kraju ugotovili, da je pijani Vujović pretepel partnerico. Hkrati so dobili informacijo, da je zanj že od prej izdana odredba za prijetje in privedbo na sodišče, tako da so se odločili, da jo izvršijo. Toda prijetju se je uprl; grozil je uniformirancem, da bodo že videli, kdo je on, in da je član črnogorskega podzemlja, tako da jim ni preostalo drugega, kot da so uporabili prisilna sredstva. Vujović je vpil, da si bodo zapomnili, kdo je, češ da "ste zdaj hrabri, ko vas je več, smrdljivci". In ko so se odpeljali proti centru za pridržanje v Mostah, je policistoma, ki sta ga spremljala, še bolj resno zagrozil z maščevanjem. S kolegi da ju bo poiskal, prav tako njuni ženi in otroke. Ker je brcal, sta mu vklenila tudi noge, on pa je kričal: "Zadavil bom tvojega otroka, te bom že našel, ti ne veš, kdo sem jaz, sem sorodnik črnogorskega mafijca! Te bomo že našli, ko pridem ven, in ti pobili familijo!"

Počutila sta se ogrožena

V centru za pridržanje v Mostah je še naprej rovaril. "Otroke bom zadušil … Preden te bom ubil, bom snel kapo, da boš videl, kdo te je!" je kričal, in še, da ima kolege, ki znajo to opraviti, kot je treba. Pa da bo policistu "zadavil otroka, povozil ga bom z avtom …". Zaradi tega sta ga policista ovadila, tožilstvo pa obtožilo kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. In še poškodovanja tuje stvari. Ko so ga hoteli spraviti v policijski renault master, je tako brcal, da je na njem povzročil za 560 evrov škode.

Policista sta pričala, da sta se zaradi njegovih besed počutila ogrožena. Pa niti ne toliko zaradi sebe, pač pa zaradi omembe otrok in družine. Sodnica je razsodila, da je Vujovićevo ravnanje nedvomno preseglo tisto, kar morajo policisti zaradi narave svojega dela vzeti v zakup. Zagovornik je sicer opozoril, da se je izgred zgodil 12. januarja in da so Vujovića že naslednji dan izpustili. Potem je bil na prostosti vse do 1. februarja, ko so ga na podlagi ovadb spet prijeli. Če bi nameraval svoje grožnje uresničiti, bi jih v tem času lahko, pa jih ni, je poudaril Klun. A je sodnica odgovorila, da za to kaznivo dejanje ni pomembno, ali storilec grožnje namerava uresničiti ali ne. Bistveno je, da sta se policista v kritičnem trenutku počutila ogrožena.

Tožilstvo za strožjo kazen

Psihiatrični izvedenec dr. Peter Pregelj je pri obtožencu ugotovil sindrom odvisnosti od več psihoaktivnih snovi, predvsem od alkohola in tudi kokaina. Ocenil je, da je bil v času kaznivih dejanj v stanju akutne zastrupitve, zato sta bila razumevanje njegovega ravnanja in obvladovanje bistveno zmanjšana. Kakršnokoli odvisnost je obtoženi odločno zanikal, prav tako psihiater glede tega ni prepričal tožilke Liljane Tomič. Je pa sodnico, ki je bistveno zmanjšano prištevnost upoštevala pri razsodbi. Zato je tudi kazen odmerila precej nižje od tožilskega predloga; Tomičeva je namreč za grožnje z maščevanjem predlagala dve leti in pol zapora.

Sodnica je Vujoviću preklicala sedemmesečno pogojno kazen zaradi nasilništva, na katero je bil obsojen že pred časom. V končno enotno kazen tri leta in dva meseca zapora pa je formalno vštela tudi enajstmesečno kazen zaradi nasilja v družini, ki jo je pred kratkim že v celoti prestal. Pripor, v katerem je do zdaj prebil že 17 mesecev, mu je zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta