Sojenje: Na prehodu v Mariboru usodno trčil v invalida

Vesna Lovrec
21.11.2021 16:24

Stane T., ki je v Mladinski ulici v Mariboru povzročil tragično prometno nesrečo, za posledicami katere je umrl Valter O., bo na sodišču spregovoril januarja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

S kombijem je Stane T. ustavil pred prvim prehodom, ker peška ni šla čez, je kmalu speljal in po 17 metrih vožnje povzročil nesrečo z neizbrisnimi posledicami.
Foto: Vesna LOVREC

Vesna Lovrec

Tragična nesreča, ki se je lanskega 25. avgusta zgodila v Mladinski ulici v Mariboru in bila usodna za 85-letnega invalida Valterja O., na sodišču še ni dobila epiloga. Tistega dopoldneva je v nesrečnega 85-letnika s kombiniranim vozilom trčil dvajset let mlajši Stane T. Če bi odgovornost za nesrečo priznal na predobravnavnem naroku, bi tožilec Tilen Ivič zanj predlagal kazen treh let zapora, a se obtoženi z njim ni hotel pogoditi.

"Slišala sem krik in pok"

Stane T. je v 85-letnika trčil na prehodu, označenem za kolesarje. Kaj je bila po njegovem okoliščina, da je moškega na elektromotornem invalidskem vozičku spregledal, obtoženi na javnem sojenju še ni povedal. Spregovoriti je nameraval minuli petek, a se zaradi slabega zdravja obravnave ni mogel udeležiti, je pa svojemu zagovorniku Franciju Šošteriču naročil, naj sodnici Mateji Kamenšek Gornik prenese, da se strinja s sojenjem v njegovi nenavzočnosti in da se želi na naslednjem naroku zagovarjati.

Sicer je bilo že oktobra na sojenju razkrito, kaj bi lahko bil vzrok tega, da je obtoženi spregledal moškega, ki je prehod prečkal na invalidskem vozičku. Po Mladinski ulici se je s kombijem pripeljal okoli desetih dopoldne in se ustavil pri enem prehodu prej, ker je na pločniku na njegovi levi stala Adrijana K. "Gledala sem proti Ljudskemu vrtu, ker sem pričakovala dve punci za izvedbo delavnice v sklopu Art kampa. Pripeljal se je nekakšen kombi, ustavil se je in mi dal prednost. Ujela sem njegov pogled in mu odkimala, mu s tem nakazala, da ne grem čez. Gospod je speljal, nakar sem slišala krik in pok, ne vem, kaj od tega najprej. Obrnila sem se in na tleh zagledala voziček, gospod je ležal malo vstran, bil je krvav. Ponesrečenca sem spraševala po osebnih podatkih, bil je pri zavesti, voznik je stopil iz avtomobila, pretresen, žalosten," je pričala Andreja K. Kdaj je 85-letnik prečkal več kot polovico prehoda, ni videla. Nesreča se je namreč zgodila na enem prehodu za njo, proti kateremu je bila obrnjena s hrbtom, in invalida pred trčenjem ni imela mogla videti.

S kombijem peljal okoli 30 kilometrov na uro

Da bi se razčistilo, pri kakšni hitrosti je voznik s kombijem trčil v 85-letnika, je sodnica na obravnavo povabila izvedenca za preiskavo prometnih nezgod Željka Leskovška. Ta je že v preteklosti izpovedal, da je z ogledom kraja nesreče ugotovil, da kombi pred trčenjem ni zaviral. V petek je, upoštevaje podatke v spisu in izpovedbe prič, predvsem sodne izvedenke medicinske stroke, ki je govorila poškodbah žrtve prometne nesreče, izračunal, da je Stane T. Valterja O. zadel pri hitrosti okoli 30 kilometrov na uro. Od mesta, kjer se je ustavil, misleč, da bo dal prednost peški Adrijani K., pa do drugega prehoda, kjer je trčil v moškega na invalidskem vozičku, je 17 metrov. Izvedenec je še izračunal, da če je 85-letnik invalidski voziček poganjal z največjo možno hitrostjo, je bil pred usodnim trčenjem na prehodu vsaj dve sekundi in pol.

Kako se svoje vožnje po Mladinski ulici spominja sam obtoženi, bo predvidoma znano januarja, ko se sojenje nadaljuje. Do takrat bo sodišče na predlog odvetnika Šošteriča pri onkologu Matjažu Zwitterju preverilo, ali je Stane T., ki je onkološki bolnik, na dan nesreče oziroma v dneh pred njo prejel kakšno terapijo in kako bi lahko to vplivalo nanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta