V Švici po smrti ženske v samomorilski kapsuli več aretacij

STA, Va
24.09.2024 20:48

Uradno je kapsulo prvič uporabila 64-letna Američanka, ki je v ponedeljek pri kraju Merishausen ob švicarsko-nemški meji tako storila samomor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Švicarsko neprofitno združenje z imenom Last Resort je kapsulo predstavilo poleti na tiskovni konferenci v Zürichu. Vendar uporaba kapsule v Švici, kjer je sicer pomoč pri končanju življenja že dolgo uzakonjena, ni zakonita.
Profimedia

Švicarska policija je na podlagi suma napeljevanja in pomoči pri samomoru aretirala več ljudi, potem ko si je v ponedeljek 64-letna Američanka v kantonu Schaffhausen ob meji z Nemčijo življenje vzela s pomočjo tako imenovane samomorilske kapsule.

Kapsula Sarco, ki jo je leta 2017 izumil Philip Nitschke, je zasnovana tako, da se oseba vanjo uleže in s pritiskom na gumb sproži dovod dušika. Smrt nastopi kot posledica hipoksije oziroma pomanjkanja kisika v telesu.

Po pritisku na gumb naj bi se količina kisika v zraku v manj kot pol minute zmanjšala na 0,05 odstotka. Oseba v kapsuli naj bi hitro izgubila zavest in umrla v približno petih minutah.

Uradno je kapsulo prvič uporabila 64-letna Američanka, ki je v ponedeljek pri kraju Merishausen ob švicarsko-nemški meji tako storila samomor. Švicarska policija je sporočila, da je v povezavi z dogodkom aretirala več ljudi, osumljenih napeljevanja in pomoči pri samomoru.

Uporaba kapsule Sarco namreč v Švici, kjer je sicer pomoč pri končanju življenja uzakonjena že desetletja, ni zakonita. "Prvič, kapsula ne izpolnjuje pogojev zakona o varnosti proizvodov, zato je ni mogoče dati na trg. Drugič, uporaba dušika pri njej ni skladna z namenskim členom zakona o kemikalijah," je v ponedeljek v parlamentu dejala švicarska notranja ministrica Elisabeth Baume Schneider.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta