Vložena obtožnica za umor gozdnega moža

Vesna Lovrec
16.07.2021 15:47
Četverica, ki je v priporu zaradi umora 77-letnega Slavka Knaflja, ki je zadnjih 14 let živel v prikolici v gozdu pri Zgornjih Duplicah, se je v sodni preiskavi zagovarjala z molkom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V iskanju storilcev je sodelovalo okoli 200 policistov in kriminalistov, pripadnikov posebne policijske enote, enote s službenimi psi in tudi potapljačev. Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka Cjuha/dnevnik

Sodna preiskava zoper četverico, vpleteno v grozovit umor priljubljenega 77-letnega Slavka Knaflja, ki je marca letos v gozdu pri Zgornjih Duplicah na Dolenjskem zvezan in brutalno pretepen v hudih mukah umiral skoraj 24 ur, je končana. Ljubljanska tožilka Petra Vugrinec je po poročanju Slovenskih novic v povezavi z zločinom že vložila obtožnico. Umor iz koristoljubja, storjen v sostorilstvu, očita 24-letnemu Marjanu Brajdiču, 19-letnemu Mihaelu Grmu in njegovemu 20-letnemu bratu Marjanu ter 23-letnemu Marku Belclu. Preiskava je pokazala, da so obtoženi Knaflja napadli 18. marca. Nekdo izmed njih ga je udaril s trdim topim predmetom v desno in levo lice. Ko je 77-letnik padel, so z veliko silo tolkli po njem, mu zvezali noge in roke in mu jih povezali na hrbtu.

Umirajočega je našel prijatelj

Da se je nesrečnemu Knaflju zgodilo nekaj hudega, je prvi posumil njegov prijatelj, ko se mu 19. marca 77-letnik ni oglašal na telefon. Odšel je k njemu, do prikolice v gozdu, kjer je Knafelj živel zadnjih 14 let. Klical ga je, a ni bilo odziva, nakar je zaslišal stokanje in zagledal prijatelja, ki se ni mogel več premikati. Poklical je na pomoč, zdravniška pomoč je bila hitra, nesrečnika so na kraju oživljali kakšno uro, a mu življenja niso mogli rešiti. Obdukcija je pokazala, da je imel hudo otekle možgane, utrpel je možgansko krvavitev, zlom lobanje in obraznih kosti.

Policisti so storilce izsledili slaba dva tedna po grozovitem zločinu. V iskanju je sodelovalo okoli 200 policistov in kriminalistov, pripadnikov posebne policijske enote, enote s službenimi psi in tudi potapljačev. Zbirali so sledi in opravili razgovore z več kot 70 ljudmi, preverili so tudi večje število posnetkov nadzornih kamer. Njihov trud je obrodil sledove. "Približno petnajst kilometrov od kraja dogodka smo našli odvržene predmete, ki so nakazovali, da izvirajo s kraja dogodka oziroma so bili tam uporabljeni. V kraju, kjer so bivali osumljeni, pa so bili zažgani še nekateri predmeti, ki so izvirali s kraja dogodka, saj so jih osumljeni, ko so izvedeli, da je pretepeni umrl, zažgali. Sledove, ki so osumljene povezovali s krajem dogodka, smo našli tudi v avtomobilu, s katerim so se pripeljali na kraj dogodka. Osumljence so tudi posnele varnostne kamere na bencinskem servisu v Ribnici, kjer so kupovali pripomočke, ki so jih uporabili na kraju dogodka. Policija je na podlagi najdenih bioloških sledov na kraju dogodka najprej prijela enega osumljenca, nato pa še preostale tri," je aprila na tiskovni konferenci predstavil šef ljubljanskih kriminalistov Damjan Petrič.

Koliko denarja so mu ukradli, še ni razjasnjeno

Preiskovalci so v potoku nedaleč od prizorišča zločina našli odvrženo jakno, v žepih oblačila pa šest rokavic, dve črni kapi, tri podkape in naboj. Storilci so gozdnemu možu pobrali denar, ki ga je imel v žepih in torbici okrog pasu. Koliko denarja so mu brutalneži ukradli, še ni razjasnjeno. Znanec umorjenega je v sodni preiskavi pričal, da je Knafelj prejemal okoli 400 evrov socialne pomoč in da je denar ves čas imel pri sebi v torbici na preklop okrog pasu. Po njegovih informacijah je preminuli s seboj nosil najmanj tisoč evrov prihrankov. Domnevno vpleteni v umor so se v sodni preiskavi branili z molkom. Še preden so stopili pred preiskovalno sodnico, je Brajdič sicer policistom priznal, da so bili vsi štirje vpleteni v dogodek, Belcl pa je o tem, kdo je nesrečnega moškega pretepel, izpovedal različno. Najprej je rekel, da ga je sam, ko pa je Brajdič policistom izdal, da je Grm v roki držal vejo, si je tudi Belcl premislil in za usodne poškodbe na nesrečniku okrivil Grma.

Po prepričanju kriminalistov in tožilstva je šlo za umor iz koristoljubja. "Življenje so mu vzeli iz koristoljubnosti. Ko jih je Knafelj zalotil, so ga z neznanim trdim predmetom z zelo veliko silo udarili v desno in levo lice. Ko je padel na tla, so ga z veliko silo na neznan način udarili v desno stran prsnega koša in dvakrat udarili v sprednji del levega stegna ter v predel levega kolka, nato so mu z vrvjo zvezal noge in roke ter jih medsebojno povezali na hrbtu," je opisano v obtožnici. Kdaj bodo obtoženi sedli na zatožno klop, še ni znano. Zaradi umora iz koristoljubja jim grozi do 30 let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta