Zaradi zalezovanja sodnika končal v priporu. Tožilstvo proti Ljutomerčanu danes vložilo obtožni predlog

Dva dni za tem, ko je Ljutomerčan pred sodiščem s kladivom razbil stekla na avtomobilu sodnika Gorazda Tivadarja, je zoper sodnika pisal še na družbenih omrežjih. Zaradi zalezovanja je sledila aretacija, nato pripor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marca 2019 se je Boštjan K. znesel tudi nad stavbo ljutomerskega sodišča. Z grafiti je popisal pročelje in razbil nekaj šip.
Foto Zauneker

V zgodbi o incidentu, ki si ga je prejšnji teden privoščil Ljutomerčan Boštjan K., ko se je pred Okrajnim sodiščem v Ljutomeru znesel nad avtomobilom tamkajšnjega sodnika Gorazda Tivadarja, se je zgodil preobrat. Stari znanec policije, tožilstva in sodstva, ki niti ne skriva svoje sovražne nastrojenosti do sodnika Tivadarja, je moral v nedeljo v pripor, je prvi poročal pomurski spletni portal Vestnik.si.

Nadlegoval tudi sodnikovo družino in sosede

Ljutomerčan je sodnikov avtomobil oziroma vetrobranska stekla stolkel s kladivom. Varnostnik sodišča je dejanje prijavil policistom, ki so besnega občana prijeli na kraju, niso pa ga odpeljali v pridržanje, ker so se na tožilstvu odločili, da osumljeni ni zrel za pripor, saj se mu je očitalo zgolj kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, kar se preganja na predlog oškodovanca. Ocena, da gre v dogodku (le) za poškodovanje tuje stvari, je bila za marsikoga presenečenje. Boštjan K. si namreč sodnika za tarčo ni izbral prvič. V preteklosti se je ga lotil celo fizično, mu pošiljal na stotine grozilnih sporočil, kaj ga je razjezilo tokrat, pa se ne ve. Osemnajstega januarja je imel na sodišču v Ljutomeru obravnavo, ki je ni vodil sodnik Tivadar, pa vendar je Ljutomerčan svojo jezo ponovno usmeril nanj.

Napad so ostro obsodili v Slovenskem sodniškem društvu, odzvala sta se tudi minister za pravosodje Marjan Dikaučič in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. "Vrhovno sodišče od vseh pristojnih institucij pričakuje ukrepanje v smeri zaščite sodnikov kot državnih funkcionarjev, ki skrbijo za pravno varnost državljanov oziroma pravno varnost v najširšem smislu," je izjavil Florjančič.

Za Večer se je po napadu odzval tudi sam sodnik Tivadar in razkril, da primer iz prejšnjega tedna in tisti pred poldrugim letom, ko se ga je Ljutomerčan fizično lotil v dvorani ptujskega sodišča, kamor je bil sodnik povabljen kot priča, nista osamljena. Boštjan K. ga namreč nadleguje že več kot deset let, pravi Tivadar. Grozil je tudi njegovi družini, s pisanji vznemirjal njegove sosede in s številnimi elektronskimi sporočili nadlegoval na stotine naslovnikov po Sloveniji. V več primerih je policija proti Ljutomerčanu sprožila postopke, nekajkrat je bil tudi že obsojen, pravi sodnik Tivadar, izvor za vsa ta dejanja pa vidi v nezadovoljstvu Ljutomerčana zaradi razsodbe v enem primeru, kjer je kot sodnik Boštjanu K. naložil, da mora plačati odškodnino tožniku, ki mu je intenzivno grozil in ga nadlegoval. "Počutim se ogroženega zaradi nepredvidljivega ravnanja omenjenega," je za Večer prejšnji teden povedal Gorazd Tivadar.

Tožilstvo pohitelo z vložitvijo obtožnega akta

Drago Farič. "V primeru, če je bil rezultat pozitiven, bom proti tožilki ukrepal tako, da bom vložil pobudo za uvedbo disciplinskega postopka." 
Nataša Juhnov/Vestnik

Kot rečeno, se je v nedeljo zgodil preobrat. Tožilstvo v Murski Soboti smo soočili z vprašanjem, ali se je zgodila kakšna nova okoliščina, na podlagi katere so zahtevali pripor. Vodja tožilstva Drago Farič je pojasnil, da je Ljutomerčan dva dni po poškodovanju sodnikovega avtomobila še podkrepil utemeljen sum, da gre v njegovem ravnanju tudi za kaznivo dejanje zalezovanja. Prejšnji četrtek je namreč Boštjan K. nadaljeval ustrahovanje sodnika in zoper njega znova pisal po družbenih omrežjih. "Policija je navedene stvari zbrala in po pregledu vseh teh dogodkov se je ugotovilo, da gre za kaznivo dejanje zalezovanja. Osumljeni je s svojim ravnanjem v zadnjem obdobju zalezoval oškodovanca Gorazda Tivadarja in pri njem povzročil ogroženost in prestrašenost. Ker gre pri zalezovanju za kaznivo dejanje s prvinami nasilja, so bili podani pogoji za pridržanje osumljenca in predlog za odreditev pripora," je pojasnil šef murskosoboškega tožilstva in razkril, da je policija Boštjanu K. odvzela prostost v soboto ob 19.25. V nedeljo popoldan so ga uniformiranci s kazensko ovadbo za kaznivo dejanje zalezovanja in poškodovanja tuje stvari privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika, ki je sledil zahtevi tožilstva in zoper Ljutomerčana odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Kot je pojasnil predsednik murskosoboškega sodišča Branko Palatin, se je osumljeni zoper sklep o priporu pritožil, o čemer pa zunajobravnavni senat še ni odločil.

Za vsako od očitanih dejanj je predpisana kazen do dveh let zapora. Takšni primeri spadajo v pristojnost okrajnega sodišča in v taki zadevi se ukrep pripora odreja za 15 dni, kar se lahko podaljša, vendar le, če tožilstvo v tako kratkem času zoper osumljenca vloži obtožni akt. To je tožilstvo že storilo, je Večeru razkril Drago Farič in pojasnil, da so obtožni predlog zoper Boštjana K. vložili že danes in v njem predlagali podaljšanje pripora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta