Zažigal, iztrgal školjko, napadel pravosodnega policista, zdaj je priprt na oddelku forenzične psihiatrije

Damijana Žišt Damijana Žišt
01.11.2019 21:41

Priprti Niko Stariha je ta teden za rešetkami povzročil dva incidenta. Najprej v ljubljanskem zaporu, ko so ga premestili v Celje, je udaril znova.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz pripora na sojenje v Novo mesto, kjer se zagovarja zaradi lanskih groženj policistom.
Dragana Stanković

V ljubljanskem zaporu je v torek popoldan pripornik napadel pravosodnega policista. Nanj se je spravil s kosom razbitega ogledala, a ga k sreči ni ranil. Vročekrvnež je po naših podatkih 41-letni Niko Stariha iz Črnomlja, specialni povratnik, ki je bil že večkrat obsojen zaradi nasilnih dejanj, tudi zoper uradno osebo. Po incidentu so ga v sredo premestili v celjski pripor, kjer pa je Stariha spet ponorel. V četrtek se je zabarikadiral v celico in izruval straniščno školjko in kotliček. Celica je bila poplavljena, pravosodni policisti pa so Črnomeljčanu pravočasno preprečili, da bi skozi vodo spustil električni tok, kar bi bilo smrtno nevarno. Po dogodku so problematičnega pripornika osamili in ga namestili v poseben prostor.

Steklo mu je zapičil v pas za pištolo

Stariha je pravosodnega policista s kosom ogledala najprej napadel na hodniku, kjer je z drugimi priporniki čakal na sprehod. Ko si je uniformiranec natikal rokavice, je 41-letni potegnil kos stekla iz žepa in mu ga zarinil v trebuh. Pravosodni policist jo je odnesel brez poškodb, saj mu je pripornik steklo zapičil v pas za pištolo, ki ga je imel pod srajco. Direktor zapora Miran Candellari se je odzval na napad in povedal, da hujših posledic ni bilo zaradi strokovnega ravnanja pravosodnih policistov. Ker je bil pripornik še naprej agresiven, so ga osamili. Direktor je še razkril, da so imeli s tem pripornikom že v preteklosti težave. Neuradno smo izvedeli, da je v svoji sobi zanetil požar, in sicer nekaj dni prej, ko je napadel uslužbenca zaporov. Po tem incidentu so ga premestili na forenzično psihiatrijo, a se je kmalu vrnil za običajne rešetke ljubljanskega pripora, kjer je v torek napadel tamkajšnjega delavca.

Zaprli dovod vode, izklopili elektriko ...

Kot rečeno, so ga zatem zaradi varnosti premestili v celjski pripor. Direktor celjskih zaporov Zoran Remic je povedal, da je pripornik nato v četrtek iz nepojasnjenega vzroka poskušal pravosodnemu policistu preprečiti vstop v svojo sobo. Pred vrata je potisnil posteljo, stol in garderobno omaro. "Razbil je steklo nad straniščem v sobi in iztrgal straniščno školjko in kotliček, kar je povzročilo izliv vode v prostoru. Ko so v sobo prišli pravosodni policisti, jih je obmetaval s kosi stekla, nato pa je hotel iztrgati vtičnico iz zidu in tako verjetno elektrificirati izlito vodo v prostoru. Pravosodni policisti so dovod vode zaprli, izklopili elektriko in z učinkovito intervencijo obvladali pripornika. Ne glede na to, kolikšna nevarnost je pretila, tudi v tem dogodku ni bil nihče poškodovan. Več podrobnosti o pripornikovih incidentih bodo v Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij predstavili predvidoma v ponedeljek, neuradno pa smo izvedeli, da so Stariho znova premestili na forenzično psihiatrijo v Maribor.
Stariha je sicer star znanec policije. Trenutno mu sodijo na novomeškem sodišču, ker je lanskega septembra večkrat grozil komandirju in drugim policistom iz Črnomlja, ki so ga od 2008 obravnavali za različna kazniva dejanja. Povod za grožnje policistom je bila prijava občana, da mu Stariha grozi, da ga bo ubil. Po prijavi je Stariha večkrat klical na Policijsko upravo Novo mesto in grozil, da bo prvi policist, ki bo prišel do njega, ubit. Klical je tudi na Policijsko postajo Črnomelj in zahteval kontakt s komandirjem, če ne, ga bo že sam našel, prav tako njegovo družino in bo obračunal z njimi. Policiste je po telefonu še pozival, naj pridejo k njemu, saj je oborožen. Govoril jim je, da bo ustrelil prvega, ki ga bo videl, in tudi njegove otroke. Med aretacijo pa je v policijskem vozilu izrekal grožnje, da bo obiskal vse vrtce in šole, kamor hodijo otroci policistov, in da bo komandirju iz Črnomlja odrezal glavo. V preteklosti je grozil tudi svoji sestri, da bo pretepel njo in njene hčere tako hudo, da jih "noben zdravnik ne bo mogel več sestaviti".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta