40 tisoč obiskovalcev na Poletno muzejsko noč

pz
18.06.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt sta predstavili Simona Tripkovič, koordinatorica projekta, ter predsednica predsedstva Skupnosti muzejev Slovenije in direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor dr. Aleksandra Berberih Slana. 
Igor Napast

Skupnost muzejev Slovenije to soboto organizira že 19. Poletno muzejsko noč, v kateri bo letos sodelovalo 76 muzejev in galerij, dogodki pa se bodo odvijali na kar 158 prizoriščih. Institucije, ki sodelujejo, so pripravile skoraj 300 različnih dogodkov. Kljub temu da je Skupnost muzejev za projekt letos izgubila finančno podporo ministrstva za kulturo, ta še naprej deluje na področju izobraževanja in promocije muzejev, galerij ter kulturne dediščine, skupaj z Muzejem narodne osvoboditve Maribor, ki zadnjih nekaj let koordinira ta projekt, pa napovedujejo, da bodo naslednje leto še intenzivneje praznovali 20. obletnico.

Dogodkov, razstav, koncertov, otroških in družinskih delavnic ter predavanj, ki se bodo zgodili v soboto, je seveda preveč, da bi jih naštevali, izpostavimo le, da bodo institucije brezplačno odprle vrata med 18. in 24. uro, pričakujejo pa okoli 40 tisoč obiskovalcev, kot jih po navadi v teh šestih nočnih urah obišče odprte muzeje in galerije na ta dan. Letos denimo so se projektu pridružile nove institucije, kot sta Muzej norosti in državni zbor s svojim razstaviščem. Ker je tudi lanska Poletna muzejska noč dokazala, da si ljudje želijo takih dogodkov, kljub umiku podpore s strani kulturnega ministrstva vztrajajo. Na vprašanje, kako to, da podpore ni več, predsednica Skupnosti muzejev Aleksandra Berberih Slana odgovori, da so pač ocenili, da pogojev za sofinanciranje ne izpolnjujejo več, pa čeprav so največji ponudnik izobraževalnih vsebin za muzealce in hkrati edini, ki organizirajo nacionalne promocijske akcije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta