8. marec v Umetnostni galeriji Maribor: "Kdo ti je dal suvereno oblast, da zatiraš moj spol?"

pv
05.03.2021 16:30
Skupno branje Deklaracije o pravicah ženske in državljanke Olympe de Gouges
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ženske v UGM
UGM

V času francoske revolucije je Olympe de Gouges sestavila Deklaracijo o pravicah ženske in državljanke. Že v uvodu je zastavila vprašanje: "Kdo ti je dal suvereno oblast, da zatiraš moj spol?" Danes ni vprašanje nič manj aktualno kot ob koncu 18. stoletja. "Poklici za ženske" so podplačani in umetnice se morajo še vedno boriti, da ne bi bile tako zelo zapostavljene. Zato vabi Umetnostna galerija Maribor (UGM) 8. marca k skupnemu branju Deklaracije. Dogodek, ki bo dostopen preko zooma in na socialnih kanalih galerije ob 11. uri, so poimenovali Z Olympe na Olimp! Na spletni strani galerije je povezava do Deklaracije, "preberite jo, delite jo! Izberite si svoj stavek, ki ga boste prebrali na srečanju v ponedeljek".

Zaradi lažje dostopnosti so priložili tudi pdf publikacijo Olympe de Gouges: Pravice ženske. Publikacija vključuje Deklaracijo o pravicah ženske in državljanke ter spremno besedo urednice Eve D. Bahovec, ki bo tudi sodelovala na dogodku. Publikacijo Pravice ženske je izdalo Društvo za kulturološke raziskave v sodelovanju z revijo Delta in Festivalom Mesto žensk. Javno branje bo vodila direktorica galerije Breda Kolar Sluga.

Ob 13. uri bo "spletno ekspres vodstvo" na temo avtoric v Stalni zbirki UGM. Vodila bo Urša Rotman, strokovna sodelavka UGM. "Za ženske je bila skozi zgodovino izbira poklica umetnice pogosto veliko težja in v primerjavi z moškimi umetniki polna ovir. Kljub temu so se pogumne, nadarjene in samostojne ženske tudi v slovenskem prostoru skozi zgodovino odločale za to pot in dokazale, da so njihova umetniška dela prav tako kakovostna kot dela njihovih moških vrstnikov. Ogledali si bomo dela in zgodbe znanih in manj znanih umetnic, katerih dela hranimo v naši zbirki," so zapisali.

Ob tem ponujajo v ponedeljek še kviz in nagradno igro. Kviz Ženske v umetnosti je na spletni strani Wom@rts. Vprašanja in odgovori temeljijo na poročilu Wom@rts o stanju umetnosti, ki se nanaša na položaj umetnic v kulturnem in kreativnem sektorju v Evropi. Pravila nagradne igre pa so takšna: na instragram ali facebook strani galerije zapišite ime ene umetnice (slovenske ali svetovne) in označite žensko v svojem življenju, za katero želite, da bi prejela dve brezplačni vstopnici za UGM.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta