Borštnikovo srečanje: Namesto Nemcev Hrvati

M.H.
12.10.2020 17:30

Skupina Tanzmainz odpovedala nastop na otvoritvi festivala zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v Nemčiji in Evropi, nadomestna predstava HNK Ivana pl. Zajca z Reke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plameneča voda koreografa Andonisa Foniadakisa v izvedbi baleta HNK Ivana pl. Zajca z Reke
HNK Reka

Iz direkcije 55. FBS so obvestili o spremembi na odprtju festivala v petek, 16. oktobra. Skupina Tanzmainz (Staatstheater Mainz) je obvestila, da so zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v Nemčiji in Evropi bili primorani odpovedati svoje gostovanje v Bratislavi in Mariboru; njihova predstava Soul Chain (Veriga duš) naj bi bila otvoritvena predstava 55. FBS. Kot je sporočil direktor FBS Aleš Novak, so v trenutnih okoliščinah pripravljeni na spremembe. Nadomestna otvoritvena predstava, ki bo 16. oktobra, bo tako plesna predstava Burning Water (Plameneča voda) v produkciji HNK Ivana pl. Zajca z Reke v koreografiji mednarodno uveljavljenega grškega koreografa Andonisa Foniadakisa. Predstava je nastala v okviru programa EPK Reka 2020.

Sodobni balet v koreografiji Andonisa Foniadakisa govori o veličastnosti vode. Koreografija se osredotoča na nasprotujočo si naravo vode, na reakcije in prilagoditve človeškega telesa v prisotnosti vode. Foniadakis je na Kreti rojeni plesni umetnik in koreograf. V svoji bogati karieri je delal z velikimi imeni plesne umetnosti, kot sta Maurice Béjart in Saburo Teshigawara. Od leta 2016 je ravnatelj baleta Grške nacionalne opere. Med odpovedanimi dogodki je tudi današnja predstavitev monografije Rac avtorice Petre Pogorevc, ki bi morala biti ob 18. uri na Malem odru v organizaciji Beletrine.

Danes se je začel programski sklop Mlado gledališče. Letošnji program MG vključuje izbor petih predstav za mlade s pogovori po ogledu, dvodnevni seminar in izkušenjsko delavnico za pedagoge, ustvarjalno delavnico za mlade idr. Začelo se je z javnim premislekom o umetnosti in družbeni odgovornosti v Kazinski dvorani. Režiser, scenarist in snemalec madžarskega rodu iz Lendave, Áron Horváth Botka, je predstavil svoj film Delčki - o dečkih, ki morata prehitro odrasti. Sledil je premislek avtorja v precepu nacionalnih identitet, odraščanja v razdeljeni družini, osamosvajanja samozaposlenega ustvarjalca. Na tribuni Velikega odra je na programu predstava Rumena luna gledališkega laboratorija Lutkovnega gledališča Ljubljana v sodelovanju z Vzgojnim zavodom Planina, koprodukcija Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana. Na Komornem odru je izkušenjska delavnica za mentorje pod vodstvom režiserja Primoža Ekarta. V GT 22 je zvečer na Intimnem odru predstava Viktorija 2.0 KUD-a Moment v režiji Zorana Petroviča.

V sredo nadaljuje festivalsko dogajanje programski sklop Študentsko gledališče, ki ga sooblikujejo študenti ljubljanske AGRFT. Letos festival tudi soproducira študentsko produkcijo in tako v Mariboru že mesec dni gostijo ekipo študentov šestega semestra dramske igre, gledališke režije in dramaturgije pod mentorskim vodstvom Branka Jordana in Jerneja Lorencija. Uprizoritev Kvartet bo premierno uprizorjena v četrtek v GT22.

V prihodnjih dveh tednih bo v okviru FBS v Mariboru na ogled skupno več kot 30 gledaliških predstav slovenskih in tujih producentov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta