Dialog, manifest, bridkost ....

24.08.2021 16:11
Na Vodnikovi domačiji bo v petek in soboto 5. festival angažiranega pisanja Itn.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na festivalu bo tudi Menjalnica poezije, kjer bodo mladi, še neuveljavljeni pesniki izmenjali pesmi z že uveljavljenimi pesniki in tako načeli pogovor. 
Itn

Del dogodkov je, ker niso vedeli, ali bodo festival zaradi covida-19 uspeli izvesti, že potekal po spletu. Programska ekipa pripravlja pogovore, predavanja, zajtrk z avtorji, menjalnico poezije, performans in koncert.

Kot je na novinarski konferenci povedal član programskega odbora Matevž Rems, je "dialog tisto, kar ima tudi v literaturi največji pomen, in temu primerno so vsi literarni dogodki povezani z dialogom". Uvodni dogodek bo tako pogovor Izmišljeni svetovi kot odsev sodobnega časa, gosta bosta prevajalka Kaja Bucik in filmski kritik Igor Harb. Beseda bo tekla o fantazijski književnosti in o tem, kako ta dela odsevajo resničnost.

Sledila bo serija desetminutnih predavanj s pogovorom o manifestih pri nas. Pisateljica in aktivistka Suzana Tratnik bo govorila o prvem slovensko-jugoslovanskem lezbičnem manifestu in njegovem nastanku, pesnica in esejistka Nina Dragičević bo spregovorila o pomenu manifesta in Lezbniku, svoji aktualni programski besedili pa bodo predstavili tudi Mladi za podnebno pravičnost in Mladinska aktivistična organizacija.

V petek pripravljajo še performans Vranu moraš reči, naj odide, ki bo združil prizore iz knjige Maxa Porterja Bridkost je stvar s peresi in avtorske prizore. V ospredju bo po besedah članice programskega odbora Neže Dvorščak tema žalovanja, ki jo pooseblja lik vrana. Prvi dan se bo zaključil s koncertom dua Ptč.

Sobotno jutro se bo začelo z zajtrkom z ustvarjalkami in ustvarjalci, na katerega so povabili pesnika, kritika in urednika Primoža Čučnika ter pisateljici Natašo Kramberger in Bronjo Žakelj. Edino pravilo ob udeležbi zajtrka je, da se ne govori s polnimi usti, je v šali dejal mentor Aljoša Harlamov.

Sledili bodo pogovor in branje pričevanj Hočemo šolo, ki bosta temeljila na raziskavi Inštituta 8. marec o posledicah šolanja na daljavo, ter serija predavanj O kapitalistični družbi, kjer bodo naslovili razloge za sistemsko neenakost.

Pravica do protesta bo dogodek ob predstavitvi letošnje publikacije, ki bo na voljo na festivalu. Predstavitev bo podala portrete protestnikov, ki so bili za izražanje svojih stališč med koronsko krizo neustavno kaznovani, piše v programu festivala.

Večerno dogajanje bo uvedla Menjalnica poezije, kjer bodo mladi, še neuveljavljeni pesniki izmenjali pesmi z že uveljavljenimi pesniki in tako načeli pogovor. Pesmi so bile zbrane na podlagi natečaja. Večer in festival se bosta zaključila s pesniškim branjem v dveh delih. V prvem delu bo mogoče prisluhniti nekaterim avtorjem pesniške antologije Nezbrani komadi, v drugem delu pa bodo obiskovalci brali pesmi, ki jih bodo izbrali tekom festivala.

Kot je povedala koordinatorka programske ekipe festivala Nika Kovač, festival ni več tako starostno enoznačen, kot je bil na preteklih edicijah, ko so ga večinoma pripravljali predvsem dijaki in študentje. Harlamov je ob tem dejal, da so nekateri dijaki sedaj študentje, Nika Kovač pa je dodala, da so dijaki populacija, ki jo je izjemno težko doseči. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta