Dialog, ujet v galerijski prostor

Petra Zemljič
03.03.2021 17:00
Razstava del slikarjev Suzane Brborović in Lucijana Preloga v KiBeli je umetniški pogovor o njunih umetniških praksah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aktualna dela Suzane Brborović v KiBeli so drugačna od prejšnjih.

Razstava There is something caught in here/Tukaj je nekaj ujeto v KiBeli razkriva nedavno nastala, nova platna Suzane Brborović in dela Lucijana Preloga iz serije Gods en Vogue. V tokratni galerijski postavitvi, ki je na ogled še do sobote, 6. marca, Kibla predstavlja večplastni dialog dveh partikularnih likovnih jezikov, ki sta se razvijala, (pre)oblikovala in medsebojno komunicirala v istem fizičnem prostoru. Slikarka in slikar sta namreč zadnjih pet let delila umetniški atelje v Leipzigu v Nemčiji, umetniški dialog pa sta vzpostavila že med študijem.

Delo Lucijana Preloga
Janez Klenovšek

"Poznata se že z ljubljanskega faksa, kjer sta tudi začela umetniški pogovor o njunih umetniških praksah. Nato sta se preselila v Leipzig, ločeno, sta pa skupaj najela studio in tam pet let ustvarjala. Sta torej umetnika, ki delata v istem fizičnem prostoru. Zanimivo je videti, kako en umetniški jezik oblikuje drugega in vpliva nanj, in seveda obratno. Skupno jima je zagotovo to, da se osvobodita konceptov," ocenjuje kuratorica razstave Živa Kleindienst, ki njuni umetniški praksi uvršča v tako imenovano postmedijsko slikarstvo, ki črpa iz medijskih, digitalnih podob in tehnoloških orodij.

Slika Suzane Brborović
Janez Klenovšek

Zadnja dela Suzane Brborović kažejo na odmik od predhodnega dela. Umetnica je namreč v prejšnjih serijah problematizirala urbano krajino oziroma arhitekturo na eni strani kot nosilko, na drugi pa kot odraz zapletenih družbenih, ekonomskih in političnih sprememb. Zdaj pa, dodaja kuratorica, svojo nekdaj izredno natančno in kompleksno sliko mehča in sprošča. Zdaj je slika precej bolj eksperimentalna, spontana in sproščena, ostrina linij starejših del se v novejših umika v ozadje, v mrežne sisteme, ki poglabljajo slikarski prostor, medtem ko v ospredje vstopa ekspresivnejša, večplastna in živahna poteza.

Materialna večplastnost je eden osnovnih elementov, ki povezujejo dela Suzane Brborović in Lucijana Preloga. Slikar uporablja za nosilce tanke PVC-plošče, te pa oblikuje v silhuete pikslastih figur likov iz video igre iz 90. let. Na povsem ravno površino v tankih slojih nanaša barvo, jo brizga in prši ter vanjo mehansko intervenira s praskanjem. "To je zelo spontana slikarska poteza. Barvne reliefe Prelog dopolni z nalepkami z motivi iz popularne kulture, pri čemer tekstualnosti umetnik ne ustvarja le likovno in materialno, ampak tudi vsebinsko. Njegova dela sicer subtilno nakazujejo tudi umetnikovo zanimanje za nepopolnost, razgradnjo in minevanje. To se ne kaže zgolj na formalni ravni v umetnikovi obravnavi slikarske površine, ampak tudi z določeno mero melanholije in nostalgije po nekem minulem prostoru in času," še med drugim izpostavi Kleindienst.

Razstava There is something caught in here je zanimiva zaradi detajlov, na primer skritih sporočil v delih, pa tudi zato, ker vabi gledalca med nenaslovljene stvaritve, da lahko s svojimi asociacijami aktualizira ali celo intervenira v dialog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta