Drugajanje iz Maribora še na Ptuj in v Novo Gorico

M. H.
19.11.2021 15:12

20. festival Drugajanje od 22. do 25. novembra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Viktor Černický: Plu, 25. novembra
v Lutkovnem gledališču Maribor

Vojtech Brtnicky

Tudi letos Drugajanje med 22. in 25. novembrom, tako kot že dve desetletji, Zavod Bunker pripravlja v sodelovanju z ll. gimnazijo Maribor. Festival se je pričel na pobudo tedanjega ravnatelja ll. gimnazije Maribor, Ivana Lorenčiča. Festivalske predstave izvajajo v Amfiteatru ll. gimnazije in na odrih različnih partnerskih organizacij: GT22 in Intimni oder, Nagib na oder in Narodni dom Maribor, letos pa že drugič sodelujejo tudi z Lutkovnim gledališčem Maribor. Drugajanje je vzniknilo iz želje, da mariborskim dijakom prinese sodobne, mednarodne, multižanrske kakovostne in sveže predstave.

«V Mariboru se je kultura, še posebno nevladna produkcija, v preteklih letih močno razvila in ponudbe sodobne umetnosti je vedno več. Festival Drugajanje ostaja v Mariboru, a hkrati spreminja obliko in se seli tudi v druga mesta po Sloveniji - načrtujemo razširitev formata, ki se je izkazal za uspešnega. V prihajajočem letu se bomo povezali z dvema mestoma, ki že imata srednji šoli, ki se intenzivneje ukvarjata z umetnostjo - s Ptujem in Novo Gorico. Povezave želimo ustvariti med Bunkerjem/Drugajanjem, šolami in lokalnimi umetniškimi organizacijami, kot se je to skozi čas naravno razvilo v Mariboru. Daljnosežno pa si želimo vzpostaviti festivalsko in postprodukcijsko mrežo Drugajanj po Sloveniji,« je dejal Ivan Lorenčič.

Dvaindvajsetega novembra bo predstava kolektiva Počemučka: Under construction. V torek, 23. novembra, bo zaživela na odru dražbena hiša uprizoritvene umetnosti Lee Kukovičič: Forsale, artist talk. 24. novembra bo elektroakustična opera Iden. Avtorice so Tina Kozin, Saška Rakef, Bojana Šaljić Podešva. V potopitveni (imerzivni) izkušnji zvočnega performansa s štirimi vokalistkami se gledalci počasi poglabljajo v glasbeno interpretacijo temeljnih problematik narave in se umirjajo skupaj z njo, skupaj z naravo. Vse tri predstave bodo v Amfiteatru II. gimnazije ob 19. uri. 25. novembra bo v Lutkovnem gledališču Maribor avtorska predstava Viktorja Černickýja PLI. - inteligenten in igriv solo – fizična metafora za neskončno človeško dinamiko, potrpežljivost in stremljenje, ki tudi najobičajnejše predmete spremeni v neverjetne arhitekturne mojstrovine.

Vstopnice za predstave na Drugajanju stanejo en kulturni evro. Za vstop na vse predstave je treba izpolnjevati PCT-pogoj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta