Fabula: V prihodnost s Sorokinom, Deborah Levy, Džoho Alharti, Marekom Šindelko, Claudio Durastanti in Enis Maci

Petra Vidali
05.03.2021 06:30
Festival bo maja in junija, knjige pa bodo izšle že marca, o novostih in viziji festivala z novim umetniškim vodjem Aljažem Koprivnikarjem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljaž Koprivnikar, novi umetniški vodja festivala
Vrabecanharhist.eu

Letošnji festival Literature sveta - Fabula bo med 8. majem in 6. junijem, festivalski teoretski program (Fabula v teoriji) pa 25. in 26. maja. Festival, ki nastaja v sodelovanju med založbo Beletrina in Cankarjevim domom, ima ob novem terminu tudi novo ekipi. Sestavljajo jo umetniški vodja Aljaž Koprivnikar, programska koordinatorka Katja Šifkovič, producentka Mihaela Trupi in programski direktor Beletrine Aleš Šteger. Pri izboru avtorjev in urejanju knjig je sodelovala tudi dosedanja umetniška vodja festivala Manca G. Renko.

Nova programska ekipa in Fabula Hub

Nova programska ekipa je v fokus letošnje Fabule postavila vprašanje prihodnosti. Pet gostujočih avtoric in avtorjev - ruski pisatelj Vladimir Sorokin, britanska pisateljica Deborah Levy, omanska pisateljica Džoha Alharti, češki pisatelj Marek Šindelka in italijanska pisateljica Claudia Durastanti - z raznovrstnimi raziskovanji simbolnih, geografskih in mentalnih prostorov nagovarja različne bralke in bralce. V sklopu Fabula Hub bo tokrat pozornost namenjena perspektivni mladi nemški pisateljici Enis Maci. Osrednjih pet gostij in gostov festivala ter izbrano mlado literarno ime iz programa Fabula Hub bodo tudi letos pospremili sveži prevodi njihovih del v slovenščino, ki bodo izšli že ta mesec.

Festival bo v začetku maja s knjigo Opričnikov dan odprl svetovno znani ruski pisatelj Vladimir Sorokin (doslej smo imeli v slovenščini v prevodu Lijane Dejak njegov roman Led), "ki bo z literarno rekonstrukcijo preteklosti tematiziral družbo groteskne prihodnosti", sporočajo iz Beletrine. Gostji festivala bosta tudi večkrat nagrajena britanska pisateljica Deborah Levy, ki bo predstavila roman Mož, ki je videl vse (pri Mladinski knjigi je letos izšlo njeno delo Vsega tega nočem vedeti), in prepoznavna omanska pisateljica Džoha Alharti, dobitnica prve nagrade Man Booker za arabsko literaturo, ki bo predstavila roman Nebesna telesa. "V pogovorih z avtoricama o osebni zgodovini, intimni resničnosti in vplivih struktur, v katerih bivamo, se bodo razpirali premisleki o možnih prihodnjih korakih sodobne družbe. Po (ne)znanih ozemljih pa bosta bralstvo popeljala eden najbolj znanih sodobnih čeških pisateljev Marek Šindelka, ki bo predstavil delo Utrujenost materiala, in italijanska avtorica Claudia Durastanti, ki bo predstavila roman Tujka. Avtorja skozi literaturo vsak na svoj način pretresata osebne in družbene migracije." Enis Maci se bo predstavila z zbirko esejev Eiscafé Europa.

Razpad dveh imperijev in skupnosti

Ob literarnem delu ima Fabula tudi teoretski fokus. Izhodišče razprave z naslovom Razpadle države, razgrajene skupnosti?, ki bo v Cankarjevem domu 25. maja, bo trideseta obletnica razpada dveh federacij, držav, ki sta zaznamovali politično, družbeno in kulturno zgodovino 20. stoletja - Jugoslavije in Sovjetske zveze. Drugi dogodek teoretskega programa z naslovom Misliti skupnost bo 26. maja, posvečen pa bo "prihodnjim izzivom skupnosti oziroma gradnji novih družbenih tvorb".

Kaj pravi o tej in prihiodnjih edicijah festivala, o novostih in vizijah novi umetniški vodja festivala Fabula Aljaž Koprivnikar?

"Letošnje leto bo kar pestro in pandemično, tako da vizijo gradimo korak za korakom. Ohranjamo sicer vse, kar je za Fabulo že tradicionalno in se je izkazalo za dobro, torej v slovenski kulturni prostor prinašamo izbor vrhuncev svetovne literature, organiziramo spremljevalni in humanistični program, pri kuratorskem izboru pa namenjamo skrb vsem generacijam in strukturam bralstva. Letošnja novost je denimo program Fabula Hub, s katerim ob 'velikih' svetovnih literarnih imenih pozornost namenjamo tudi mladim, perspektivnim avtorjem/avtoricam, hkrati pa v tem programu v prihodnje načrtujemo tudi večji prenos med literarnimi in drugimi vrstami umetnosti. V letošnjem letu v sklopu Fabule Hub na festivalu gostimo izjemno odmevno mlado nemško pisateljico in dramaturginjo Enis Maci."

Več sodelovanja z lokalnim okoljem in prenosa literature v javni prostor

"Koncept festivala se bo nadgrajeval, vsekakor bomo razširili spremljevalni program, osebno bi želel več pozornosti nameniti sodelovanju z lokalnim kulturnim okoljem, eden od takšnih projektov je denimo že letos Fabulin izbor, kjer literarni strokovnjaki in ljubitelji knjig izberejo 20 knjižnih naslovov (tuje in domače produkcije), ki se nato predstavijo v sodelovanju z drugimi slovenskimi založbami, knjigarnami in knjižnicami po Sloveniji.

Pomemben element poleg stikanja z mednarodnimi avtorji in lokalnim ustvarjalnim okoljem ter bralstvom se mi osebno zdi tudi večji prehod festivalskega dogajanja v javni prostor, na različne mestne lokacije in prostore po Sloveniji, letos ob navezovanju na javni prostor že pričenjamo sodelovanje z društvom ProstoRož. Kot urbani festival bi torej Fabula ob obiskih tujih avtorjev/avtoric in sodelovanju s lokalnim kulturnim okoljem skupaj s partnerji ustvarjala tudi interaktivne ter inovativne projekte, ki temeljijo na prenosu literature v javni prostor ter imajo trajno vrednost, saj so načrtovani na način, da v uporabi javnosti ostanejo tudi po festivalskem dogajanju. Ob vsem tem pa seveda skrbimo tudi za bralno kulturo in dostopnost knjižnega programa, tudi letos bodo prevodi vseh knjig dostopni za deset evrov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta