Jutri se bo začel cikel Teorija filma

Matic Majcen Matic Majcen
07.03.2022 17:00

Po lanskem ciklu predavanj o zgodovini filma bodo v Vetrinjskem dvoru pričeli še s predavanji o raznolikih načinih, na katere lahko razmišljamo o filmu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med marcem in decembrom se bo v Vetrinjskem dvoru zvrstilo 12 predavanj. 
Film Factory, Pekarna Magdalenske Mreže

Filmske podobe so z nami že vsaj od leta 1895, nekoliko manj znano pa je, da so že prve filmske projekcije spremljali zelo vplivni zapisi in razmisleki o tem, kar so gledalci videli na velikem platnu. Ker so se skozi zgodovino razvili raznoliki načini, na katere lahko razmišljamo o filmih, so se pri mariborski Pekarni Magdalenske mreže, društvu Film Factory in Mariborski knjižnici odločili prirediti cikel predavanj o teoriji filma.

"Cikel Teorija filma je nadaljevanje cikla Zgodovina filma, ki smo ga zasnovali lansko leto," je ob začetku projekta povedala Mojca Pernat iz društva Film Factory. "Za izvedbo kontinuiranih predavanj o filmu sva se z Lucijo Smodiš iz Pekarne Magdalenske mreže odločili, ker želiva strokovno znanje o filmu približati najširšemu občinstvu. Večletna odsotnost mestnega kina v Mariboru je namreč pustila posledice in prav zato skušamo nevladne organizacije s kontinuirano kvalitetno ponudbo vsebin zapolniti vrzel ter različnim publikam omogočiti dostop do znanja o filmu. V letošnjem letu sva k sodelovanju povabili tudi Mestno knjižnico, ki ima obsežno zbirko literature s področja filma in bogato zbirko filmskih klasikov na DVD-jih. Verjameva, da bomo obiskovalce iz predavanj tako pritegnili tudi med knjižne police."

Na predavanjih bodo udeležencem razkrili, kako lahko gledalci razne teoretske poglede uporabijo pri lastnem gledanju vseh vrst filmov, kar ima pomembno vlogo pri vizualnem opismenjevanju splošnega občinstva. Dvanajst predavanj se bo zvrstilo dvakrat mesečno od marca do junija in od septembra do decembra v Vetrinjskem dvoru.

Že jutri, v torek, ob 18. uri, bo tako o teoriji montaže in filmskemu formalizmu predaval svobodni ustvarjalec in docent za področje zgodovine in teorije filma in televizije na AGRFT Andrej Šprah. V prvi polovici cikla se bodo zvrstila še predavanja filmskega teoretika, scenarista in esejista Igorja Koršiča, magistra filozofije, filmskega teoretika in publicista Cirila Oberstarja, filmske teoretičarke ter predavateljice raziskovalnih metod v komunikologiji Melite Zajc, filmskega kritika in publicista Zdenka Vrdlovca ter novinarke in publicistke Jele Krečič Žižek. Omenjeni strokovnjaki bodo na svoj predavanjih obravnavali teme, kot so Bazinov realizem, Frankfurtska šola, marksizem, tretji film, politična struja filmske teorije, strukturalizem in psihoanaliza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta