Koronski prenasičeni družinski akvarij

pv
24.03.2021 06:00
Pred spletno premiero uprizoritve drame Nine Kuclar Stiković Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače v režiji Nejca Gazvode
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že razseljena družina se je zaradi nastale ekonomske situacije ob ustavitvi sveta primorana združiti pod isto streho.
Peter Giodani

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 26. marca, izvedla spletno premiero uprizoritve sodobne drame o tem, kako epidemija nenačrtovano združi razseljeno in odtujeno družino. Dramo Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače je napisala Nina Kuclar Stiković, režiral jo je Nejc Gazvoda. Igrajo Maša Žilavec, Vojko Belšak, Julija Klavžar, Gorazd Žilavec, Žan Koprivnik in Matevž Biber.

Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače je dramsko besedilo mlade dramaturginje Nine Kuclar Stiković, ki je nastalo na pobudo umetniškega vodje Aleksandra Popovskega kot odziv na pandemijo, ki je predrugačila naš svet. Igra, ki je postavljena v čas epidemije, pojava ne preizprašuje z zdravstvenega vidika, temveč z družbenega, družinskega in človeškega. Že razseljena družina se je zaradi nastale ekonomske situacije ob ustavitvi sveta primorana združiti pod isto streho. V domače gnezdo, kjer sta živela samo še mama in najmlajši sin, bodoči maturant, se postopoma vrnejo še najstarejši sin, hčerka s fantom in oče, ki je družino pred časom zapustil.

"Materializem, egocentrizem, alkoholizem, ekshibicionistične erupcije nepotešenih spolnih fantazij, oprezanja, poniževanja, zaničevanja, nasilni izbruhi …"
Peter Giodani

Bizarna sedanjost, spomini na družinsko preteklost in slutnja negotove prihodnosti se kažejo v intimnih zgodbah družinskih članov, ki so se po dolgem času prisiljeni soočati drug z drugim, so opisali dramo v Drami SNG Maribor. Ob tem se Skupaj sami dotika tudi najtemnejše plati koronskega časa - preko izseljene babice odpira vprašanja družbene osamitve in osamljenosti pa tudi odtujenosti in brezbrižnosti. "Do skrajnih meja prignana materialistična družba poleg virusov z razkužilno repetitivnostjo naučenih izgovorov zatira še zadnje ostanke empatičnosti, humanosti, solidarnosti in pristnosti v medčloveških odnosih. Materializem, egocentrizem, alkoholizem, ekshibicionistične erupcije nepotešenih spolnih fantazij, oprezanja, poniževanja, zaničevanja, nasilni izbruhi … vse to in še več škropi iz prenasičenega družinskega akvarija."

Avtorica drame je tudi dramaturginja predstave, scenografinja je Urša Vidic, kostumografinja Katarina Šavs, oblikovalec svetlobe David Andrej Francky, lektorica Metka Damjan, svetovalec za borilne veščine Tomaž Barada, asistentka kostumografije Ana Janc.

Predstavo si bo po premieri mogoče ogledati še v soboto, 27., in v nedeljo, 28. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta