(KRITIKA KONCERTA) Polnokrvni mladi umetnik prepričal in navdušil

Tone Žuraj
30.07.2021 21:00
Peti abonmajski koncert Grad Rače, Bela dvorana, 10. julija, s pianistom Nejcem Kampletom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Kamplet v Beli dvorani Gradu Rače 
Tone Berglez

Na petem abonmajskem koncertu Gradu Rače je v Beli dvorani 10. julija nastopil vrhunski mariborski pianist Nejc Kamplet. Na sporedu so bila dela: Ludwig van Beethoven - Sonata št. 21 v C-duru, op. 53, Waldstein, Frederic Chopin - Poloneza v As-duru, op. 53, Franz Liszt - Transcendentalna etuda št. 11 v Des-duru, Harmonije večera, in Sergej Rahmaninov - Sonata št. 2 v b-molu, op. 36.

Klavir je instrument, ki je osvojil svet vseh kontinentov z evropsko glasbo. Na stotisoče ljudi igra ta zvočno bogati in kompleksni instrument. Slovenski glasbeni prostor je zahvaljujoč bližini razvoja tega glasbila še posebej naklonjen klavirju. In ta naklonjenost nam je dala skozi čas vrsto izjemnih interpretov. V razvoju so za to glasbilo nastala epohalna dela, ki jih pozna in igra ves pianistični svet. To potrjuje njihovo genialnost, ki je brezčasna. Najboljši interpreti v zgodovini klavirske igre so poskušali najti (in so tudi našli) svoj pogled na panteon pianistične literature in s svojim unikatnim pristopom navduševali poslušalstvo. Med temi deli so gotovo prve tri skladbe raškega programa, ki za učinkovito predstavitev zahtevajo brezhibno tehniko, to "deklo interpretacije", in suveren umetniški instinkt, ki omogoča vsestransko odkrivanje zvočne mavrice stvaritve.

Pianist Nejc Kamplet je na najboljši poti do tega. S svojim pristopom do čarobnega sveta Beethovna, Chopina, Liszta in Rahmaninova nam je naslikal sijajne podobe teh del, ki zahtevajo za verno interpretacijo polnokrvnega umetnika in tudi vso zahtevano fizično kondicijo. Nejc Kamplet, ki letos tekmuje na Rubinsteinovem tekmovanju, enem najprestižnejših na svetu, je prepričal in navdušil polno dvorano zahtevnega poslušalstva. Za dodatek smo slišali še dve skladbi: Robert Kamplet - Meditacija in Frederic Chopin - Etude, op. 10, št. 5.

Tonski in video posnetki bodo kmalu dosegljivi na youtube kanalu ter na spletni strani Občine Rače - Fram in KUD Rače.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta