Ljubljana festival: Nocoj pod zvezdami Ana Netrebko

Damijan Vinter
17.08.2020 06:00

Težko pričakovani nastop sopranistke ruskega rodu, ki že več kot dvajset let žanje uspehe na svetovnih opernih in koncertnih odrih, bo zaradi slabe vremenske napovedi (namesto predvidenega torkovega termina) že nocoj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Netrebko in Jusif Ejvazov  
Ljubljana festival

Ana Netrebko in njen soprog Jusif Ejvazov bosta na Kongresnem trgu odpela priljubljen železni repertoar arij in duetov iz Verdijevega Don Carlosa in Moči usode, Dvořakove Rusalke, Mascagnijeve Cavallerie Rusticane ter Puccinijeve Tosce in Madame Buttefly.
Njuni življenjski poti sta se prekrižali pred šestimi leti, ko sta skupaj nastopila v uprizoritvi Puccinijeve opere Manon Lescaut v Rimu. Slabi dve leti kasneje sta se poročila in od takrat sta karizmatična sopranistka z vznemirljivim tonom in izjemnimi glasovnimi sposobnostmi, ki je debitirala pri dvaindvajsetih letih kot Susana v Figarovi svatbi in zadnja leta navdušuje z občudujočo dramsko globino, in uveljavljeni azerbajdžanski tenorist nerazdružljiva tako zasebno kot pred občinstvom. Na njunem prvem nastopu v Sloveniji ju bo spremljal Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom italijanskega dirigenta Michelangela Mazza.

Ob čutnih zvokih kitare

Minuli ponedeljek smo bili v Viteški dvorani priča nežno strastnemu doživetju sozvočja štirih klasičnih kitar. Kvartet Aïghetta, ustanovljen v Monte Carlu, sestavljajo François Szonyi, Alexandre Del Fa, Philippe Loli in Olivier Fautrat. Izkušeni in glasbi predani kitaristi izvajajo klasična dela za ta instrument, lastne priredbe drugih skladb in avtorska dela. "Prvič igramo pred občinstvom z maskami, a smo vseeno neskončno hvaležni, saj je to naš prvi nastop po petmesečnem zatišju," je njihove občutke v drugem delu večera povzel Del Fa. Njihov program je izredno zanimiv in ga upravičeno označujejo kot eklektičnega, saj presega žanrske meje.
Tako smo uvodoma prisluhnili Sonati št. 1 F. Carullija, sledil pa je Tango del Mar Philippa Lolija z izmenjujočimi solističnimi vlogami in jazzovskim pridihom. Energično čutni tango ritem se v drugem delu preko enoglasne teme s pridruženim sozvočjem umiri v nežno spevnost, nato pa ponovno razvname in zaključi s skrajšano ponovitvijo drugega dela. To avtorsko delo ostaja v spominu kot ena najbolj doživetih skladb večera. Loli je podpisan tudi kot avtor priredbe Rossinijeve Seviljskega brivca in ciganskega napeva iz Bizetove Carmen, v katerem so, domiselno in polnozvočno ujete v kitarske strune, prepričljivo zazvenele vse glavne karakteristike vokalnih delov in orkestrskega zvena. Pohvalno je bila odigrana tudi Nashirjeva priredba Balade MacKieja Noža iz Kurt Weillove Opere za tri groše – šaljivo zabavno, s karakterno poudarjenim zvokom solo linije (uporaba drsnika) in pridruženim požvižgavanjem v duetu. Sicer pa so preostanek programa dopolnile še štiri avtorske skladbe.
Limonovec (Granizado de limón) in Senso, ki ju je spisal Olivier Fautrat, nosita svobodnjaški kubanski pridih in ju zaznamujeta poudarjena ritmičnost (udarjanje po zadušenih strunah, dopolnjujoče izmenjujoči udarci s prsti in dlanmi po kitarskem ohišju ter ploskanje) in neukrotljiva melodična linija; Del Fajeva Casa de la fuente ima umirjen nostalgični pridih; Lolijeva Fuego in dodatni Ciganski swing pa ponujata zanimivo ravnotežje med klasično kitarsko zvočnostjo in ritmičnostjo flamenka.

Kvartet Aïghetta  
Andraž Kobe

Zaključek z milansko La Scalo

Ob zaključku komornega cikla in nespornem nocojšnjem vrhuncu pa se do izteka letošnjega festivala obeta še devet dogodkov, med katerimi velja v prvi vrsti izpostaviti nastop tenorista Jonasa Kaufmanna (s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom Jochena Riederja) in zaključni koncert filharmoničnega orkestra milanske La Scale z dirigentom Fabiom Luisijem in pianistom Alessandrom Tavemo. Seveda pa bodo ljubitelji glasbe lahko uživali tudi na koncertu Vlada Kreslina, ob zvenečih napevih opere Nabucco v izvedbi ljubljanske Opere in baleta, v modernem glasbeno-plesnem spektaklu Lolita v izvedbi ruskega gledališča LDM Novaya Scena (ki se je lani predstavilo s predstavama Onjegin ter Mojster in Margareta) ali ob poslušanju Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. Ljubitelji dramskih uprizoritev pa v Evripidovi Alkestidi v izvedbi Gledališča Marina Držića iz Dubrovnika in režiji Livije Pandur ter v novi predstavi Ivice Buljana, ki temelji na dramskem tekstu kanadskega avtorja libanonskega rodu Vsi ptice in združuje igralce več generacij, med njimi Mileno Zupančič, Iva Bana, Natašo Barbaro Gračner, Aleksandro Balmazovič in Joseja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta