Mate Dolenc - dokumentarec in knjiga

mh
11.12.2019 17:10

Danes bo v večnamenski dvorani Rotovž najprej pogovor o knjigi Kako dolg je čas, v Mariboxu pa premiera dokumentarca iOTOK

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mate Dolenc 
Robert Balen

Ob koncu leta Mariborska knjižnica združuje literaturo in film. V goste prihajata danes pisatelj Mate Dolenc, ki mu je pravkar izšla zbirka pravljic za otroke in odrasle Kako dolg je čas pri Beletrini, in Miha Čelar, režiser in scenarist celovečernega dokumentarnega filma iOTOK. Mate Dolenc, ki je Jadranskemu morju in otoku Biševu posvetil kar osem svojih knjig, je skupaj s filmarjem tri leta spremljal prizadevanja zadnjih Biševljanov, da bi slikoviti otok rešili pred izumrtjem.
Najprej bo pogovor z avtorjem ob 18. uri v večnamenski dvorani Rotovž, ob 20. uri pa bo sledila še premiera filma v Mariboxu. S prireditvijo Mariborska knjižnica zaključuje letošnjo sezono bralne značke za odrasle.
Mate Dolenc piše romane, novele in mladinsko literaturo. Bralcem je najbolj poznan po romanih Aleluja Katmandu in Vampir z Gorjancev. Leta 1986 je prejel Levstikovo nagrado, leta 1995 nagrado Prešernovega sklada, leta 2011 pa večernico za Maščevanje male ostrige.
Knjiga Kako dolg je čas prinaša pravljice za bralce vseh starosti - o nilskem konju, ki se odzove na globalno segrevanje, volkovih, ki so lahko v tropih kot ljudje, jegulji, ki ribiča zvito prosi za življenje, pa o trotu, ki nič ne dela, pa se ima fino, ali o čebeli, ki ne pozna več poti nazaj domov, ker jo motijo vsi signali mobitelov in jo potem k sreči avtor zapelje z avtom domov, pa o ježevcu Ivanu, ki je čez zimo v gostilni na Rožniku naredil skoraj toliko škode kot tisti legendarni Ivan, zaradi katerega se zdaj otrokom ježijo lasje, ker morajo brati njegove črtice ... "To niso pravljice samo za otroke, ki bodo navdušeni nad dogodivščinami živali, so tudi pravljice za odrasle, ki bodo izvedeli celo o tem, kar je Homer zamolčal, namreč zakaj se je Odiseju zmešalo. Tisto s sirenami ne drži ... bil je morski pajek." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta