Mira Barbari Korun za opus in angažma

M.H.
12.10.2020 17:23

Letošnja nagrajenka ženskega odbora Slovenskega centra PEN pesnica in družbena aktivistka, ki senzibilizira slovenske bralke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Korun, dobitnica mire 2020 
Tomi Lombar

Letošnja dobitnica nagrade Mira je pesnica Barbara Korun. Kot so zapisali v utemeljitvi, z delovanjem v živo in s spremnimi besedili že leta senzibilizira slovenske bralke za vzpostavitev spolno občutljivega odnosa do sedanjosti in neguje ponovno branje preteklosti ter spodbuja izgrajevanja genealogije ženske pesniške pisave. V komisiji za miro 2020 so bili Igor Divjak, Petra Koršič kot predsednica, Vesna Mikolič, Tatjana Pregl Kobe in Neda Rusjan Bric.

Barbara Korun (1963) je diplomirala iz slovenistike in primerjalne književnosti. Bila je profesorica na gimnazijah, delala je tudi v slovenskih gledališčih. Ima status samozaposlene književnice. Od nagrajenega prvenca Ostrina miline (1999) se aktivno ukvarja s moderiranjem literarnih dogodkov. Njena četrta zbirka Pridem takoj (2011) je dobila Veronikino nagrado in nagrado Zlata ptica za posebne dosežke v poeziji. Je feministka in aktivna promotorka poezije, ki jo pišejo ženske, ter prostovoljka v slovenskih azilnih centrih. Že deveto leto organizira redna mesečna srečanja ob branju poezij slovenskih pesnic Pesnice za pesnice. Njeno delo je bilo objavljeno v 14 samostojnih knjižnih prevodih in objavljeno v preko 70 antologijah v več kot 20 jezikih. Njena zadnja, šesta zbirka pesmi Vmes je izšla 2016. in bila nominirana za Veronikino nagrado.

Poleg nagrajenke so bile letos za miro nominirane še Nada Marija Grošelj, Jerneja Jezernik, Bogomila Kravos, Ana Roš, Đurđa Stroglavec, Renata Zamida in Alenka Zor Simoniti. Nagrado Mira od leta 2013 podeljuje ženski odbor Slovenskega centra PEN. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta