Nagrade 32. Liffa: Vodomec za iranski film Pohodi plin!

P. V.
20.11.2021 22:40

Zmagovalni film Liffa je zrežiral Panah Pahani, občinstvo je izbralo švedski film In potem sva zaplesala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pohodi plin!

Liffe

Nocoj so v Cankarjevem domu podelili nagrade letošnjega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala. Mednarodna žirija, Zsófia Ruttkay, Leyla Yilmaz in Sebastian Cavazza, je glavno festivalsko nagrado Vodomec dodelila filmu Pohodi plin! režiserja Panaha Panahija. V obrazložitvi je napisala: "Žirija za nagrado Vodomec vrednost zmagovalnega filma prepoznava zaradi prevzemanja odgovornosti za obravnavanje aktualnih problemov človeštva na zelo pretanjen in skrajno prodoren način. Film onkraj vseh klišejev portretira družino ob slovesu od ljubljenega sina, preden vstopi v neznano prihodnost in postane le gola številka v migrantski statistiki. Ena največjih človeških tragedij se pred nami odvije s subtilnim smislom za humor."

Posebno omembo so namenili filmu Oblak v njeni sobi, ki ga režijsko podpisuje Zheng Lu Xinyuan. Gre za melanholičen vizualni dnevnik mladega dekleta, ki ob vrnitvi domov začuti, kako krhki in mimobežni so medčloveški odnosi v velikem mestu. Zmagovalni film festivala v Rotterdamu, je celovečerni prvenec režiserke.

V žiriji za kratke filme so bili Jožko Rutar, Marina D. Richter in Asja Krsmanović, glavna nagrada pa je ostala v Sloveniji, dobila jo je Špela Čadež za animirani film Steakhouse. Obrazložitev: "Fascinantna študija nasilnega razmerja v družini dveh, s pravo mero začinjenosti in tehnično briljantnostjo." Ta žirija je posebno omembo namenila kratkemu filmu Tekma, ki ga je zrežiral Roman Hodel. "Izjemen vpogled v ozadje nogometnega sodnika. Neposreden, brez prekrškov, z domišljeno koreografijo navijačev na tribunah."

Telesce

Liffe

Nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, tokrat pa so jo sestavljali Andrea Bosco, Ivana Kronja in Urban Tarman, je izbrala film Telesce režiserke Laure Samani. Obrazložitev: "Da bi premagala žalost ter presegla dogme in običaje svojega časa, se plemenita mlada junakinja odpravi na težavno pot, na kateri tvega življenje, da bi rešila dušo svojega otroka. Avtentično in na izročilu prednikov osnovano, toda hkrati sodobno filmsko zgodbo univerzalnega pomena Laura Samani upodobi z brezkompromisno estetiko in globokim občutjem, da so čudeži mogoči."

In potem sva zaplesala

Liffe

Nagrado občinstva, poimenovano Zmaj, si je prislužil film In potem sva zaplesala švedskega režiserja Levana Akina.

Nagrado žirije Art kino mreže Slovenije, v kateri so bili Neža Mežan, Matej Patljak in Samo Seničar, je dobil film Pravi moški režiserke Marie Schrader. "Premišljena, pronicljiva in prijetna znanstvenofantastična romantična komedija, ki na duhovit način raziskuje in ugotavlja, da t.i. 'popolno življenje' ne obstaja in da mora za dosego samorealizacije človek biti v stiku s celo paleto čustev, ki naredijo naša življenja zares dragocena in unikatna. Zgodba o tem kaj pravzaprav je ljubezen in kaj človeka naredi človeka, je na prvi pogled morda res zgolj očarljiv večžanrski film, vendar globoko v sebi, kot androidski protagonist filma, skriva tudi dušo, ki hrepeni po večplastnih odgovorih in radovedno postavlja pomembna življenjska vprašanja."

Filme je ocenjevala tudi mladinska žirija, Zoja Eva Bartolj, Eneja Golob Džananović in Brina Gramc, in nagrado namenila filmu Dogodek režiserke Audrey Diwan. "Od petih nominiranih filmov za Kinotripovo nagrado mladinskega občinstva se nas je najbolj s svojo bolečino dotaknil film, ki opozarja na odvzem osnovnih človekovih pravic, kot je možnost odločanja o lastnem telesu. Iz strahu se rojevajo tabuji, ki se zažirajo v medsebojne odnose in ustvarjajo družbo, kjer ni več prostora za sočutje, kjer posameznik ostaja sam. Prav zato nas je še toliko bolj presunil boj filmske protagonistke za življenje in svobodo. Njen boj presega prostor in čas ter se boleče poveže z našim časom. Kinotripovo nagrado mladinskega občinstva letos podeljujemo filmu Dogodek režiserke Audrey Diwan, ki nas z močnimi podobami spomni, da boj za življenje in svobodo še zdaleč ni končan."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta