Nagrade za predanost ljubiteljski kulturi: za življenjsko delo Zlatku Kaučiču, srebrni plaketi tudi mariborskima kulturnikoma

kr
01.07.2021 21:00
Srebrne plakete so prejeli Franc Kopič, Veronika Haring, Helena Fojkar Zupančič, Rosina Katz-Logar in Lenart Katz.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlatko Kaučič 
Igor Napast

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je nocoj v Mestnem muzeju Ljubljana podelil priznanja za izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi.

Za priznanja se je potegovalo 32 predlaganih kandidatov, ki ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju. O prejemnikih je odločala strokovna komisija, ki jo sestavljajo predsednik Tomaž Simetinger in Marko Rupel, Marijana Kolenko, Andreja Koblar Perko in Inge Breznik.

Bobnar in tolkalec Zlatko Kaučič se že vrsto let dokazuje z izjemnimi ustvarjalnimi dosežki v umetnosti in kulturi. S svojo glasbeno odličnostjo in skladateljsko inventivnostjo pomembno prispeva tako k slovenski glasbeni zakladnici jazza kot tudi k prepoznavnosti Slovenije in Nove Gorice v svetovni glasbeni javnosti, piše v utemeljitvi. S svojim znanjem, inovativnostjo in svetovljanstvom je vplival na številne generacije glasbenikov.

V več kot štiri desetletja trajajoči karieri je posnel več kot 60 albumov in nastopal na najpomembnejših evropskih in svetovnih jazzovskih festivalih, pri čemer je sodeloval s številnimi znanimi glasbeniki. Prejel je številna domača in tuja priznanja, med drugim tudi nagrado Prešernovega sklada, so spomnili v komisiji in opozorili še na njegovo pedagoško dejavnost, zlasti v okviru tolkalske šole v Novi Gorici, ki jo vodi že skoraj 20 let. Je tudi avtor projekta Kombo, v okviru katerega mladi glasbeniki skupaj z njim ustvarjajo unikatno instrumentalno glasbo. Poleg tega vsako leto organizira Brda Contemporary Music Festival, na katerega povabi svetovno priznane glasbenike in druge umetnike.

Franc Kopič 
Igor Napast

Srebrno plaketo so prejeli Rosina Katz-Logar in Lenart Katz, kulturnika, ki skrbita predvsem za promocijo in ohranjanje slovenskega jezika in kulture na avstrijskem Koroškem, filmski ustvarjalec Franc Kopič, soustanoviteljica in predsednica Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi Maribor Veronika Haring in zborovska dirigentka Helena Fojkar Zupančič.

Veronika Haring 
Cvetka Vidmar

JSKD letos nagrade podeljuje že 21. leto. Zlata plaketa je priznanje za življenjsko delo in je najvišje odličje, ki ga JSKD podeli za izjemne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke v daljšem obdobju, srebrne plakete pa so priznanja za dolgoletno in uspešno delo na področju ljubiteljske kulture. Nazadnje je zlato plaketo dobil Franci Pivec.

Od leta 2011 sklad podeljuje tudi zlate znake za odmevne dosežke mlajših ustvarjalcev in poustvarjalcev, ki delujejo na področju ljubiteljske kulture. Letos je zlati znak prejela zborovska dirigentka Jerica Bukovec

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta