Novi preboj mariborskega koreografa Edwarda Cluga: Mojster in Margareta na novem odru Bolšoj teatra v Moskvi

V sredo, 1. decembra, bo na novem odru moskovskega gledališča Bolšoj končno (po enoletnem zaprtju zaradi pandemije) premiera baleta v dveh dejanjih Mojster in Margareta v koreografiji Edwarda Cluga. "Sovjeti so prinesli bazen v moj kraj, jaz vam ga sedaj vračam," pravi Clug, umetniški vodja mariborskega Baleta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mojster in Margareta na vhodu Bolšoja

Milko Lazar

Zadnja dva meseca je umetniški vodja mariborskega Baleta SNG Edward Clug v Moskvi. Predstavo kanonskega, tako rekoč svetega besedila ruske književnosti in kulture, Mojstra in Margareto Mihaila Bulgakova, v baletni izvedbi na glasbo Alfreda Schnittkeja je Clug zasnoval s svojo, zdaj že dolgoletno stalno ekipo; ob skladatelju Milku Lazarju so to še scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš in mojster osvetljave Tomaž Premzl ter asistent predstave, plesalec in koreograf Miloš Isailovič (Peer Gynt na mariborski premeri ene najuspešnejših Clugovih predstav).

Za vlogo Mojstra in Margarete so kar tri zasedbe. Na premieri bo plesal Denis Savin, na reprizah Igor Tsvirko in Artem Ovcharenko. Margareto bo na premieri plesala Olga Smirnova, na ponovitvah pa Ekaterina Krysanova in Maria Vinogradova. Tudi v Petruški, ki ga je Clug na oder Bolšoja postavil pred tremi leti, so bili kar trije baletniki v naslovni vlogi. Premierska predstava je že skoraj razprodana, kljub temu da so vstopnice astronomsko drage, najboljše dosegajo celo tisoč evrov. Sledile bodo še štiri reprize v decembru.

Milko Lazar

Že tretjič v Bolšoju, drugič kot koreograf

Clugov prvi ustvarjalni stik z Bolšojem je bil leto prej, 2018., ko je na oder postavil Petruško. Po uspešni premieri ga je direktor Bolšoj baleta Mahar Vazijev povabil v letu 2020 k novemu projektu, Clug si je sam izbral delo Mojster in Margareta.

Milko Lazar

Tit Košir

Moskva tako postaja Clugov drugi ustvarjalni dom. V dneh prvega gostovanja z mariborskim ansamblom pred dvema letoma v Bolšoju je pripravljal tudi del iz predstave Radio in Juliet za proslavo ob stoletnici uglednega moskovskega gledališča Stanislavskega in Nemirovič- Dančenka. Generalni direktor Bolšoja Vladimir Urin je ob mariborskem gostovanju poudaril, da je "Clug eden najbolj zanimivih koreografov našega časa".

Predstava se dogaja v bazenu.
 

Milko Lazar

Edward Clug mi je dejal na odru Bolšoja pred dvema letoma, ob gostovanju z mariborskim Peerom Gyntom, o Mojstru in Margareti: "Že štiri leta sem v teh pripravah. S predstavo bodo tukaj, na moskovskem odru, lahko nekoliko občutili moje celostno umetniško razmišljanje, ki, mislim, presega ples, še bolj pa balet. Pomembno se mi zdi, da prihaja do dodatnega spozna(va)nja ne le s plesalci, s katerimi bom delal, in vodstvom, ki me je povabilo, ampak tudi z moskovsko publiko."

Neortodoksno, avtonomno, ekspresivno

Edward Clug

Janko Rath

Edward Clug in vse tri Margarete iz predstave: Maria Vinogradova, Olga Smirnova in Ekaterina Krysanova

Instagram

"S scenografom Markom Japljem sva bila že junija (2019) v Moskvi, ko sva predstavljala scenografijo za predstavo Mojstra in Margarete. V avli Bolšoja sva imela predstavitev pred 60 ljudmi, predstavniki vseh enot teatra. Šli smo od prizora do prizora, in čeprav moja ideja ni najbolj ortodoksna, so koncept enotno sprejeli. Bilo je nekaj vprašanj in povedal sem jim, da si jih v procesu želim ogromno. Upam, da bom znal na vsa odgovoriti. Prihodnje leto bom veliko časa v Moskvi. Mesto je čudovito," mi je pred dvema letoma v Moskvi dejal Edward Clug.

Balet Petruška, prva Clugova predstava v Bolšoju

Bolšoj

Tudi letošnje leto je torej Clugovo leto. Prvo je bilo leta 2013, ko so mu priredili simpozij v Cankarjevem domu v Ljubljani in prvo revijo njegovih predstav, ki je postala v prestolnici tradicionalna. Mariborski Balet pod njegovim vodstvom v vsaki petletki obkroži svet. Vrhunska prizorišča od Sankt Peterburga do Ria de Janeira, od Mehike do Finske in kot resnični vrh gostovanje s predstavo Peer Gynt v Bolšoju leta 2019. Tisto je bilo resnično véliko gostovanje v Vélikem gledališču, kar pomeni rusko "bolšoj teater". Bil je prelomen nastop kakega slovenskega umetniškega ansambla na mednarodnih odrih sploh.

Jutrišnja dolgo odlagana in pripravljana premiera kultnega ruskega dela s slovenskimi ustvarjalci je vnovič izjemen preboj, primerljiv z velikimi slovenskimi mednarodnimi dosežki na drugih področjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta