Partljičev oče nima več samo komedije

Petra Vidali Petra Vidali
04.12.2019 20:14

Z mariborske predstavitve novega romana Toneta Partljiča z naslovom Pesnica. V Pesnici pa bosta avtor in urednik Mitja Čander roman predstavila jutri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtor, urednik in Pesnica   
Igor Napast

Polna Glazerjeva dvorana Univerzitetne knjižnice Maribor je ob predstavitvi nove knjige Toneta Partljiča zdaj že tradicija. Tradicija je tudi, da Partljičeve knjige izhajajo v tem desetletju pri Beletrini, je povedal danes popoldan urednik Beletrine Mitja Čander. Po zgodovinskem romanu Sebastjan in most, enem najboljših v slovenski literaturi, je prepričan urednik, in portretih bolj ali manj znanih meščanov v Ljudeh iz Maribora je urednik pričakoval "podobno knjigo". Roman Pesnica je res tudi roman o brbotanju zgodovine v tej vasi na meji germanskega in slovanskega sveta, ampak pred tem je "izrazito osebna pripoved", delo, s katerim avtor "skozi pripoved o očetu in drugih zelo intimno govori o sebi". Roman je večplasten, v osnovnem tonu pa je dialog z očetom. Gre za "intimnost v najlepšem pomenu besede", misli Čander.
Na Štajerskem kajpak vemo, da naslovna Pesnica ni literatinja, kot je mislil kdo v Ljubljani, ampak kraj, ki se imenuje po skromni reki. Ampak če je Voranc pisal knjige, v katerih je vse, pa jih je imenoval Jamnica, Doberdob ..., potem lahko ima roman ime tudi po rečici, ki je včasih poleti sploh več ni. V tem kraju sta starša tri leta sama delala opeko, da sta lahko zgradila hišo. In ko je oče umiral, so ga posedli na balkon, da je gledal celo Pesnico. Sin se je (v romaneskni zgodbi) takrat odločil, da bo napisal komedijo z očetom v glavni vlogi - Moj ata, socialistični kulak -, da bo z literaturo tekmoval s smrtjo.
Avtor se zdaj vrača - ne v rojstni, ampak v otroški in mladostni kraj v drugem žanru in z drugimi poudarki. Bralcu da videti, pravi urednik, "ozadje komedije" - ponos, bolečino, "boj malega človeka za neko digniteto". Partljič potrjuje: med pisanjem tega romana je "prvič razumel, kaj mislijo, ko rečejo, da trpiš, ko pišeš". Kot vsi otroci je imel slabo vest, ker so se tudi njegovi starši na stara leta pritoževali, da nima nikoli časa zanje, ampak pri pisanju tega romana si je vzel čas. Očetovo zgodbo je s slikovitimi poudarki avtor obnovil tudi na pogovoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta