Pomemben mariborski trubarolog

Prvo Rajhmanovo predavanje trubarologinje dr. Fanike Krajnc-Vrečko Med teologijo in literarno zgodovino v tradicionalnem ciklu Spominjanja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Rajhman: Trubarjeva ena dolga predguvor, začetek znanstvene misli pri nas 
UKM

Osmi junij je domnevni rojstni dan Primoža Trubarja. Zadnjih enajst let je državni praznik. Na spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora med drugim v predsedniški palači organizirajo dan odprtih vrat, Društvo slovenskih pisateljev pripravlja dogodek na Rašici, Maribor pa že leta skrbi za vsebinsko, žlahtno, tehtno počastitev tega dneva. Tudi in predvsem po zaslugi močne mariborske trubarologije.

Zveza kulturnih društev, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Univerzitetna knjižnica Maribor v ciklu Spominjanja, ki ga vodi Majda Potrata, na ta dan tradicionalno počastijo spomin na našega prvega - "primusa". Letos so ga počastili spletno s predavanjem, ubranim na skupno temo, in predavatelji, ki se bodo iz leta v leto menjavali. Začeli so niz tako imenovanih Rajhmanovih predavanj, z njimi pa želijo predstaviti trubarološko delo pomembnega mariborskega filologa in teologa. Eden najpomembnejših trubarologov, ki je v drugi polovici preteklega stoletja celovito raziskal in predstavil Trubarjevi življenje in delo, je bil mariborski teološki profesor ddr. Jože Rajhman. Do leta 2024, ko bo stota obletnica njegovega rojstva, nameravajo v Spominjanjih Trubarjeve dneve počastiti z Rajhmanovimi predavanji. Prvo je prispevala dr. Fanika Krajnc-Vrečko, literarna zgodovinarka, prevajalka, bibliotekarka, dolgoletna vodja Teološke knjižnice Maribor, sodelavka ZRC SAZU, strokovna urednica Zbranih del Primoža Trubarja in pomembna nadaljevalka mariborske trubarologije, ki jo je utrdil Rajhman.

Možnost za polemične razprave

Predavateljica je predstavila življenje in delo Jožeta Rajhmana. Leta 1945, po vrnitvi iz izgnanstva v Srbiji, se je vpisal na filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, čez dve leti pa študij prekinil in nadaljeval na teološki fakulteti v Ljubljani. Leta 1950 je bil posvečen v duhovnika. Študij slavistike in romanistike je nadaljeval in leta 1962 diplomiral tudi na filozofski fakulteti. 1972. je ubranil doktorsko tezo iz filologije, leto kasneje pa na teološki fakulteti s področja raziskovanja dela in življenja Primoža Trubarja. Možnosti raziskovanja in znanstvenega dela zunaj cerkvenih institucij so bile po letu 1950 omejene in le postopoma po letu 1970 so teologi lahko posegali tudi na druga znanstvena področja. Z začetkom izhajanja revije Znamenja se je začela možnost za objavljanje tudi polemičnih teoloških razprav. Druga generacija slovenskih teologov, kamor lahko štejemo Jožeta Rajhmana, se je na vsakoletnih teoloških tečajih za laike soočala z aktualnimi družbenimi vprašanji, ki so jim bila dovolj močna spodbuda za iskanje svežega, sodobnega teološkega izražanja. Šele v desetletju 1970-80 je slovenska pokoncilska misel dobila priložnost, da se je v polni meri tudi v pisnih razpravah razširila med Slovence, je dejala dr. Krajnc-Vrečko.

Jože Rajhman kot duhovni teolog in duhovni vodja mariborskega bogoslovja je vzgojil mnoge mariborske duhovnike. Kot dolgoletni profesor na teološki fakulteti je predaval o iskanju smisla sodobnega človeka, iskal je novo govorico za izražanje novega odnosa do boga in človeka. Celotna Rajhmanova bibliografija obsega okoli 400 enot, prve objave segajo v leto 1968. Že v prvih delih je njegovo raziskovanje usmerjeno v slovensko protestantsko misel in njene akterje 16. stoletja. Slovenski protestantizem ostaja prevladujoča tema njegovih raziskav. Obe Rajhmanovi disertaciji sta se navezovali na Trubarja.

Kakšen je Rajhman kot literarni zgodovinar trubarolog? Prispeval je enega najcelovitejših vpogledov v Trubarjevo teološko podobo, ob tem pa je oblikoval tudi svojo teološko misel. V obravnavi teoloških tokov 16. stoletja osmišlja religiozne in kulturne vzgibe, ki so vodili slovenske protestante v njihovi odločitvi za slovensko pisano besedo, s katero so slovenskemu preprostemu človeku posredovali božjo besedo. Prvo razpravo o slovenskem protestantizmu je objavil leta 1968. Rajhman je zaznal vrzel v slovenski literarni zgodovini. Redki so se lotevali ovrednotenja slovenskega protestantizma v njegovi teološki podobi. Nekatere razprave so prinašale bolj ali manj neobjektivne podobe slovenskih protestantov, saj so nastajale v duhu časa. Tudi katoliški teologi niso mogli mimo negativnega vrednotenja reformacijskega dogajanja. Kakih 130 Rajhmanovih razprav se loteva protestantizma.

Nepristransko ovrednotenje dobe

Leta 1969 je v Bogoslovnem vestniku objavil razpravo o Trubarjevih ekumenskih nazorih, in kot je izpostavila dr. Krajnc-Vrečko, je Rajhman apeliral, da se moramo nujno ozreti v preteklost in nepristransko ovrednotiti okoliščine, ki so privedle do določene zgodovinske podobe časa ločenih krščanskih skupnosti. Rajhman je izpostavil Trubarjevo napoved nove dobe, ki naj bi napočila, ko se bo evangelij oznanjal v vseh jezikih.

Leta je 1969 objavil prve izsledke sistematičnih raziskav nastanka prve slovenske knjige. Soočil se je s Trubarjevim izgnanstvom in okoliščinami evangeličanstva. Na novo je osvetlil miselni profil Primoža Trubarja, izvirnost njegovih pogledov, tako specifično slovenskih. Rajhman je opozoril na antropološko-humanistično usmerjenost Trubarjeve teologije, ki se je oblikovala ob Erazmu Rotterdamskem, švicarskih teologih in občudovanju antike. Predavateljica se je koncizno poglobila v Rajhmanova trubarološka dela in odstrla številne nove, manj znane kontekste in pomene. Predvsem pa opozorila na neobremenjene sodbe, ki so se izogibale razsojanju v slogu, kaj je prav in kaj zmotno v ravnanju in naukih protestantov.

Ob 400. obletnici smrti Primoža Trubarja, leta 1986, je izšla Rajhmanova teološka disertacija - monografija. Rajhman je predstavil Trubarjevo prvo znanstveno razpravo v slovenskem jeziku in slovenskega človeka izenačil z drugimi evropskimi narodi. Rajhman je tudi prvi pokazal na Trubarjevo hoteno umetniško oblikovano prozo. V monografiji Trubarjev svet Rajhman med drugim predstavi njegovo katoliško in kasneje protestantsko obdobje. To je svet Trubarjevega etičnega programa, v katerem se je uveljavljala ideja narodnega jezika. V jubilejnem letu so izšla še Pisma Primoža Trubarja v Rajhmanovem uredništvu. Naslovljenci pričajo o Trubarjevem svetovljanstvu.

Leta 1997 je Rajhman izdal svoje zadnjo monografsko delo, Pisma slovenskih protestantov. Največji del predstavlja Dalmatinova biblijska korespondenca. Rajhmanova Teologija Primoža Trubarja je izšla posthumno. Trubar ni bil dogmatik, bil je pragmatik. Rajhman je postavil tezo, da je Trubarjeva teologija prej v smislu preproste pobožnosti kot filozofsko-teoloških razglabljanj. To mu je pomagalo do stika s preprostim človekom pri bogoslužju.

Ko v slovenskem prostoru govorimo o reformaciji kot o verskem gibanju, moramo z izrazom protestantizem zajeti širše področje delovanja reformacije, ko nam gre že za njene učinke, tako religiozne kot manj religiozne narave. V tej zvezi govorimo o Trubarju kot očetu prve slovenske knjige, kot izpostavlja Rajhman. Zaradi izjemne širine mu je uspevalo preplesti vse vidike trubarologije. Skoraj 40 let po objavi prve Rajhmanove knjige je Katoliška cerkev pri nas nekako rehabilitirala Trubarja.

Kot je sklenila dr. Fanika Krajnc- Vrečko, Rajhmana vse premalo poznamo in uvrščamo med pomembne Mariborčane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta