Retrospektiva polstoletnega opusa Ludvika Pandurja

Petra Vidali
25.11.2021 16:00

Od sobote bo v Umetnostni galeriji Maribor na ogled razstava del iz vseh obdobij slikarjevega opusa. Veliko razstavljenih del je v umetnikovi lasti, kustos pravi, da gre za "ljubljenčke", ki jih je slikar hotel obdržati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ludvik Pandur

Sašo Bizjak

Svečane otvoritve razstave zaradi znanih razlogov ne bo, takoj ko bo mogoče, pa bo galerija pripravila druženje s slikarjem Ludvikom Pandurjem. Danes sta s kustosom razstave Juretom Kirbišem predstavila proces in rezultat leto in pol trajajočega sodelovanja.

Ludvik Pandur je že od začetka ustvarjalne poti veliko razstavljal, prvo samostojno razstavo pa je imel konec leta 1971, in to v Razstavnem salonu Rotovž. Ta retrospektivna razstava po točno petdesetih letih je torej "prihod domov". In ob mnogih razstavah je vendarle prva, ki predstavlja dela iz celotnega slikarjevega opusa, okoli 150 del od začetkov do danes.

Specifična je tudi po tem, da je večina del na razstavi v umetnikovi lasti, kustos pravi, da gre za "ljubljenčke", ki jih je slikar hotel obdržati. Postavitev sledi času nastanka del, prva dela so nastala še med študijem v Zagrebu, zadnja, ki so na ogled v veliki dvorani, nekatera še povsem sveža, nastala pred mesecem in pol, pa so, kot pravi Kirbiš, "čisti Pandur", vedno bolj metafizičen, saj prevladujejo odsevi, sence, refleksije.

Dela iz najnovejšega obdobja so na ogled v Viteški dvorani.

Sašo Bizjak

Kustos opredeljuje njegovo slikarsko bistvo s pojmom večnega prehajanja, in sicer med figuro in krajino, med mitološkim in intimnim, med mimetičnim in abstraktnim. Pandur je razpoloženjski, "sezonski slikar", pravi, saj se z izjemno senzibilnostjo odziva na razpoloženjska stanja svoje okolice. In je slikar, ki veliko dolguje baroku, tudi posvečenost trenutka. V njegovih delih so sledi Bacona, Kokoschke in Tintoretta ("generacije njegovih študentov bodo gotovo pritrdile, da je umetnik leksikon zgodovine slikarstva"), skozi različna obdobja in različne plasti likovna misel išče čisto formo "in ji je vedno bližje". Tudi zato so za plakat izbrali delo iz zadnjega obdobja, je razložil Jure Kirbiš.

Ludvik Pandur je na predstavitvi povedal, da je pripravljanje takšne razstave užitek in odgovornost. Užitek je "srečevati stare znance", pravi. Spomin na delo večkrat zbledi, ko ga umetnik zagleda, pa se zgodi "restavracija spomina". Kakšno od svojih del, ki je v fundusu galerije, si je občasno sicer ogledal, vendar je razstava nekaj drugega kot privaten ogled avtorja.

Retrospektiva del Ludvika Pandurja bo na ogled do 20. marca prihodnje leto. Ob razstavi bo izšel obsežen katalog, galerija pa je pripravila tudi spremljevalni program.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta