Splet škodi gledališču in družbenosti

Petra Zemljič
26.02.2021 06:16
O aktualni gledališki sezoni s programskim vodjem kulturno-umetniškega društva Moment Zoranom Petrovičem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival Prestopi 2019
Gregor Salobir/Moment 

Delati živo umetnost za žive ljudi, ste sporočili pred aktualno sezono, v kateri ste načrtovali osem novih produkcij in koprodukcij. Kaj od tega ste izpeljali in kaj bomo videli v živo, ko bo to mogoče?

"Stvari nastajajo, v načrtu imamo, da v aprilu skupaj z Glejem štartamo s predstavo Jubilej kolektiva En Drag Ansambel, nato v maju sledita festival Prestopi in produkcija ŠtudenTeatra. Javno bomo predstavili (ko)produkcije, nastale v letu 2020 - Kako smo prišli do sem, Zberi svoje ptice in Slaba družba. V načrtu imamo ponovno z Živimi dvorišči izpeljati Prostovanje, v sklopu katerega gledališče selimo na prosto. V nadaljevanju nas do konca leta čaka pestra bera premiernih uprizoritev. Še vedno trmasto vztrajamo pri tem, da bomo izvajali program v živo med živimi ljudmi."

Zoran Petrovič
Gregor Salobir/Moment 

Zakaj je potrebna kritična distanca do nujnosti digitalizacije?

Intimni oder je spremenjen?

"Prenovljen. Imamo nova, lesena tla. Tehnično kabino smo prestavili v ozadje, pridobili smo še eno vrsto za gledalce. Nabavili smo novo, sodobnejšo tehnično opremo. Uredili smo foyer, ki ga bomo še ozelenili, osvežili smo veceje. Čakata nas še mural na vzhodni steni GT-ja in ureditev zunanjega stopnišča. Vesel sem, da v tem času vlagamo v to, da se bomo počutili še boljše, ko se srečamo zares."

Programsko sodelujete z mnogimi institucijami v mestu. Kakšno je to sodelovanje v koronskem času? Je več negotovosti ali iščete nove izzive, premisleke, poti?

"Poleti smo z nekaterimi izmed partnerjev dogodke prestavili na prosto in bili smo prijetno presenečeni nad odzivom. Zgodilo se je, da zaradi omejitev vseh obiskovalcev niti nismo mogli spustiti na prizorišče. Ponovno se je pokazalo, da potrebujemo drug drugega, in vesel sem, da smo v vseh teh letih skupaj s prebivalci vzpostavili takšna stičišča. Kar se tiče partnerstev, je vedno dovolj razlogov zanje in v trenutni situaciji ni nič drugače.”

Nagovarjate mlajšo publiko?

"Na glas razmišljamo o bogatejši produkciji za otroke z osredotočenostjo na politično angažirane teme na njim zanimiv način. Tovrstnega gledališča manjka. Eden od izzivov je tudi, kako še bolje nagovoriti študente, ki študirajo v Mariboru, a niso od tod."

Fokus sezone je na 5. mednarodnem festivalu Prestopi/Crossing, letošnja rdeča nit pa je decentralizacija. Kaj pripravljate?

"Za letošnjo edicijo Prestopov se povezujemo z različnimi četrtmi in odziv je bil navdušujoč. Spoznavamo se z lokalnimi skupnostmi in njihovimi aktivnostmi. Vzpostavljamo stike z različnimi organizacijami in posamezniki, ki aktivno soustvarjajo dušo mesta in s katerimi si delimo vizijo mesta, v kakršnem želimo živeti. Na lanskem Prostovanju smo se učili, kako spraviti predstavo na odprti prostor, kako iz dvorišča nastane prizorišče. Takoj se pokažejo ne samo prednosti, pač pa tudi ovire, od tega, da ni dostopa v pešconah, do tega, da je treba infrastrukturo varovati in seveda na novo odkrivati neprilike, povezane z nepredvidljivostjo vremena. Uprizoritveni program bo mednaroden, predstave pa takšne, ki govorijo o resnih temah, a se ne jemljejo pretirano resno. Žanrski razpon bo ponovno širok in neomejevajoč. V celoto bo povezoval fizično gledališče, lutke, novi cirkus, klovnovstvo, avtorsko gledališče, sodobni ples ... Predstave prihajajo iz mednarodnega in domačega okolja. Tako bo v sklopu festivala na primer maratonska trilogija Heroj, nekdaj vodilni klovn iz Cirque du Soleil s predstavo Imagine toi, prebojni avtorski tandem Bert&Nasi s predstavo Palmyra, samosvoja lutkovna miniaturka za dvajset ljudi Mi gran obra iz Španije, duhovita, sodobnoplesno-glasbena predstava Pan flutes and Paperwork, če bo le možno, tudi cirkusanti Mismo Nismo iz Ljubljane. Mi se že veselimo. Vseh. Vsega. Zelo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta