Z Maistrovim Rožmarinom do src

Ivan Vrbančič
01.11.2018 15:54

Vokalni koncert Pesem nas združuje – koncert dveh vokalnih skupin in pevskega zbora v abonmaju gradu Rače

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V koncertnem abonmaju KUD Rače nastopajo glasbeniki, o katerih bomo še slišali.
Iztok Kobal

V Beli dvorani gradu Rače je bil prejšnji teden vokalni koncert pod skupnim geslom Pesem nas združuje – koncert treh. V organizaciji KUD Rače in njihovega koncertnega abonmaja sta se na skupnem koncertu predstavili vokalni skupini La petit pomme ((umetniška vodja Eva Kovačič Ivanjko) in Vokalna skupina Fantje na vasi (umetniški vodje Tone Žuraj) KUD Rače ter Mešani pevski zbor Prosavus (umetniški vodja Aljaž Bastič) Posavja s sedežem v Trbovljah.
Dekliško vokalno skupino La petit pomme sestavlja osem rutiniranih pevk, ki so svoje pevske izkušnje nabirale v kvalitetnih mariborski pevskih zborih, še preden so svoje pevske moči združile v vokalni skupini La petit pomme. Čeprav še ni praznovala svojega prvega rojstnega dne (ustanovljena je bila decembra 2017), se je na tokratnem koncertu predstavila z zahtevnim sporedom treh skladb in zelo dobrim petjem. Kar še posebej razveseljuje, je dejstvo, da se v Mariboru pojavljajo mlade, perspektivne pevske skupine pod vodstvom strokovno usposobljenih mentorjev in se nam tako ni treba bati za bodočnost kvalitetnega zborovskega petja. O Fantih na vasi KUD Rače je zaradi odličnega petja, do potankosti izdelanih interpretacij in številnih koncertnih nastopov doma in v tujini znano (skoraj) vse. Tokrat so se ljubiteljem zborovskega petja v polni dvorani raškega gradu predstavili z delčkom svojega obsežnega repertoarja slovenskih ljudskih pesmi. Vrhunec celotnega koncerta je bila prav gotovo Gerbičeva pesem Rožmarin na besedilo Rudolfa Maistra, ki je zaradi intimnega ambienta dvorane segla še prav posebej v srce s svojo tragiko.
Tudi Mešani pevski zbor Prosavus iz Posavja je po stažu mlad zbor, saj je bil ustanovljen šele avgusta 2017. Kot so zapisali, "združuje pevke in pevce različnih starosti ter predstavlja uspešno združitev izkušenih zborovskih pevcev s pevci mlajše generacije …« in nadaljuje bogato zborovsko tradicijo Posavja. V zelo ambicioznem programu, s katerim so se predstavili na koncertu, se nekoliko pozna, da jim še manjka zborovske kilometrine. Zanimiv spored pesmi je bil sestavljen tematsko – dan: jutro (Jutro iz Krekove Lirične suite), Poldan (noviteta Tineta Beca), večer (Večerna pesem II Emila Adamiča) in noč (Opolnoči Vilka Ukmarja. Da bodo peli še boljše, bodo morali poskrbeti za povečavo moške zasedbe in uravnoteženost glasnosti med visokimi in ženskimi gla(mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta