Začel se bo 15. Festival gorniškega filma

sta
28.06.2021 15:30
Od filmov o dvijih živalih do plezanja na trboveljski dimnik
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
360 Ascent - z Janjo Garnbret in Domnom Škoficem po najvišji umetni večraztežajni smeri na svetu na vrh dimnika TE Trbovlje
 
Festival gorniškega filma

V Domžalah se bo danes začel jubilejni, 15. Festival gorniškega filma. Do nedelje se bo zvrstilo 33 filmov iz 19 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Še nikoli do zdaj ni bilo na ogled toliko filmov o divjih živalih, pečat bodo dodale epske zgodbe iz Himalaje.

Manjkalo ne bo niti dobrih plezalnih in gorskih pustolovščin - tako v filmih kot na predavanjih Korre Pesceja, Gašperja Pintarja, Borisa Čujića ter Marije in Andreja Štremflja pa tudi na tematskih pogovorih o Mauru Coroni, triglavskih tekačih in naravi brez meja, so sporočili organizatorji. Festival bo zaradi epidemije potekal le v Domžalah na treh prizoriščih, in sicer v Tomčevi dvorani KD Franca Bernika Domžale, na dvorišču pr' Berniku in v šotoru pred OŠ Venclja Perka. Poleg filmov, med katerimi so številni že bili nagrajeni na tovrstnih festivalih v tujini, bodo na sporedu tudi štiri predavanja in trije tematski pogovori. Na festivalu bo na ogled več filmov slovenskih ustvarjalcev. V filmu 360 Ascent Roka Lukšiča in Martina Smerdela bodo gledalci z Janjo Garnbret in Domnom Škoficem preplezali najvišjo umetno večraztežajno smer na svetu na vrh dimnika TE Trbovlje. Tu pa so še Sinovi burje Mihe Čelarja o kraškem ovčarju Krasu, Narava brez meja Rožleta Bregarja, kratki dokumentarni film Triglavskega narodnega parka, Mi nismo izgubljena generacija Jureta Sodje in Tineta Laglerja o izdelovalcu unikatnih snowboardov in Kje so meje mogočega, 20 let tekov na Grintovec Petra Vrčkovnika.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi: romunsko-francoski filmski producent Daniel Burlac, tržaški Slovenec, filozof in publicist Jernej Šček ter slovenski alpinist in publicist Viki Grošelj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta