O nepremičninah v Portorožu: Od zelenega prehoda do stanja na trgu nepremičnin

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
13.11.2023 18:00

Dvodnevnevnemu posvetu bo prisluhnilo 350 udeležencev. Medijski spozor posveta je Večer

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

V sredo se bo v Portorožu, v organizaciji GZS Zbornice za poslovanje z nepremičninami odvil že 34. posvet Poslovanje z nepremičninami, ki se ga bo tudi letos udeležilo več kot 350 udeležencev. Ti bodo tudi letos posvet lahko spremljali na daljavo, saj ga že vse od leta 2021 organiziramo v hibridni obliki. Medijski sponzor dogodka je Večer.

Kako aktivirati prazna stanovanja

Tokrat se bo na plenarnem delu posveta, v sredo, 15. novembra, najprej spregovorilo o stanovanjski politiki, oziroma o ukrepih, s katerimi bi lahko aktivirali prazna stanovanja in stanovanjski trg očistili nestanovanjske rabe - oddaja stanovanj študentom ali turistom. Na ta način bi namreč lahko bistveno hitreje in ceneje zapolnili vrzel na področju stanovanjske oskrbe kot z gradnjo novih stanovanj. Nadaljevalo se bo z omizjem o zelenem prehodu v večstanovanjskih stavbah, na katerem se bo mogoče seznaniti z najnovejšimi trendi in zahtevami pri energetski oskrbi večstanovanjskih stavb. Zadnje omizje plenarnega dela pa bo namenjeno razpravi o posledicah nedavnih katastrofalnih poplav in plazov na nepremičninski sektor. Spregovorilo se bo predvsem o umeščanju objektov v prostor na prizadetih območjih, o usodi stanovanjskih posojil za poškodovane ali uničene nepremičnine, o problematiki nepremičninskih zavarovanj pa tudi o ukrepih za obnovo.

O aktualnih razmerah na nepremičninskem trgu

Drugi dan posveta, v četrtek 16. novembra, bodo udeleženci delo nadaljevali v okviru štirih sekcij, katerih program je prilagojen predstavnikom posameznih panog znotraj dejavnosti poslovanja z nepremičninami. Na Sekciji za promet nepremičnin se bo govorilo o načrtih za spremembe Zakona o nepremičninskem posredovanju (ob upoštevanju pričakovane odločitve Ustavnega sodišča) ter, v okviru posebnega omizja, o aktualnih razmerah na nepremičninskem trgu. Na Sekciji za upravljanje nepremičnin se bodo udeleženci seznanili z aktualnim stanjem v postopkih določanja funkcionalnih zemljišč in z neskladji pri uporabi površin stavb in delov stavb, ter oštevilčevanja stavb in delov stavb, ki se pojavljajo v katastru nepremičnin. Na Stanovanjski sekciji bo potekala razprava o potrebnih spremembah stanovanjske zakonodaje in o izhodiščih za nov nacionalni stanovanjski program, na Sekciji za ocenjevanje in vrednotenje nepremičnin pa bodo udeleženci ponovno razpravljali predvsem o izjemno aktualnem vprašanju avtomatizacije na področju ocenjevanja nepremičnin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta