So garažna vrata zaprta? Poglejte na telefon!

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
28.06.2020 02:00

Danes so pametni telefoni in druge naprave nepogrešljiv del našega vsakdana. Pametni so tudi domovi, razsvetljava in pečice, namakalni sistemi ... In kako pametne so danes garaže?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž/Hörmann

Živimo v času, ko nam pametne naprave in funkcije olajšajo ne samo delo, temveč tudi bivanje. Precej pogosto najdemo pametne sisteme in rešitve v bivalnih prostorih. Pa ste že pomislili, da bi s pametnimi inštalacijami opremili tudi garažo? Kaj vse pravzaprav potrebuje prostor, v katerem so parkirani jekleni konjički, da lahko deluje čim bolj samodejno in nas razbremeni dodatnih skrbi?

Pogon vrat povezan s pametno inštalacijo

V podjetju Matjaž - Hörmann poudarjajo, da so pametne garaže "pametne" predvsem zaradi pogona vrat. Ta lahko deluje v povezavi s stanovanjskim objektom, v katerem je pametna inštalacija, izberemo pa lahko tudi pogon vrat, ki ga upravljamo s pametnimi napravami. "Povezava pogona vrat s pametno inštalacijo v hiši se uredi s HCP-vmesnikom. Ta se poveže z novo ali že obstoječo inštalacijo v hiši," razložijo sogovorniki. Pogoni garažnih vrat pa lahko delujejo tudi s pomočjo pametnega telefona ali katere druge pametne naprave, ki jo uporabljamo, če si nanjo naložimo posebno aplikacijo. Na ta način lahko garažna vrata upravlja cela družina oziroma vsi, ki imajo dostop do garaže.

Sodobna garažna vrata so prijazna in varna za voznike in prav tako za najmlajše člane družine, ki se v njihovi bližini igrajo, pa tudi za hišne ljubljence, ki v garaži najdejo kakšen kotiček za počitek.
Matjaž/Hörmann

Z varovali do večje varnosti

Sodobni vratni pogoni skrbijo tudi za boljšo varnost garažnih vrat, ki so pogosto tarča nepridipravov pri vlomih v garaže in stanovanjske objekte. "Posebno varovalo prepreči, da bi se vrata na silo odpirala," poudarijo v podjetju Matjaž - Hörmann.
Tudi za varnost uporabnikov je veliko bolje poskrbljeno. V preteklosti so bila garažna vrata ne samo neprivlačna na pogled, temveč tudi nič kaj varna. Sodobna garažna vrata, pravijo sogovorniki, pa so izdelana z največjo mero zagotavljanja varnosti in seveda uporabnosti. "Če spodnji rob lamele naleti na oviro, avtomatika varno in zanesljivo ustavi vrata, s čimer se prepreči stisk z osebo ali s predmetom do teže 1,5 kilograma. Ko vrata zaznajo določeno oviro ali predmet, se mehko ustavijo in nato takoj dvignejo za 0,5 metra. Gre za dodaten varnostni element proti ukleščenju osebe oziroma predmeta," pojasnijo v podjetju Matjaž - Hörmann. Za zagotovitev večje varnosti, zlasti če so pri hiši majhni otroci, se lahko v garaži ob straneh vgradijo dodatne fotocelice, ki zaznajo določene ovire že pred stikom z lamelo garaže. "Ko fotocelice zaznajo oviro, se vrata avtomatsko ustavijo in dvignejo," pravijo sogovorniki. Tudi skrb, da bi si otroci med brezskrbno igro ukleščili prste v garažna vrata, je odveč, sodobna garažna vrata imajo namreč tudi posebno varnostno zaščito pred ukleščenjem prstov zunaj in znotraj ter na predelih tečajev.

Udobno krmiljenje iz avtomobila

Pametna garažna vrata uporabnikom omogočajo tudi kar se da udobno krmiljenje: s posebnimi oddajniki je mogoče avtomatska garažna vrata zelo udobno odpreti kar iz avtomobila, ne da bi pri tem morali zapustiti vozilo ali odpreti okno oziroma vrata. Najnovejši oddajniki celo omogočajo, da lahko - poleg funkcije za odpiranje oziroma zapiranje - zgolj preverimo, ali so vrata zaprta. "Tako lahko denimo, če nismo prepričani, ali smo garažna vrata pustili odprta, to preverimo po oddajniku tako, da s pritiskom na tipko ugotovimo, ali so vrata odprta. Če so odprta, jih lahko brez težav zapremo z enim samim pritiskom na tipko oddajnika," pojasnijo v podjetju Matjaž - Hörmann.

Vratni pogon je mogoče krmiliti po pametni inštalaciji v hiši ali pa z aplikacijo, ki smo si jo naložili na pametni telefon ali računalnik.
Matjaž/Hörmann
V garažo lahko vstopate tudi z odklepanjem s prstnim odtisom.
Matjaž/Hörmann
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta