65 let od hiše do hiše v istih kostumih

ŠTR
07.03.2020 03:13

Prostovoljni gasilci iz Dogoš ohranjajo dolgoletno pustno tradicijo, s katero popisujejo nekdanje čase in običaje. Najprej pride dimnikar, nato muzikant s poročnim parom, pa dacar in policaj ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dušan Mikl

Pustovanje ima v Dogošah dolgo tradicijo, po pričevanjih starejših krajanov sega celo v leto 1800 in je nekaj posebnega, saj v povorki oziroma ob obiskih hiš po vasi ohranjajo iste maske že ves ta čas. Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Dogoše Dušan Mikl izpostavlja, da v tej dolgoletni tradiciji noben lik ni bil odvzet ali dodan. Sprva so pohod mask od hiše do hiše organizirali mladi neporočeni fantje, zgolj iz Dogoš, in zbirali darove. Od leta 1945 je organizacijo vodila mladinska organizacija, od leta 1955, ko je poveljnik PGD Dogoše postal Franc Mikl, pa so organizacijo prevzeli gasilci, ki to počnejo še danes. Za "polepšanje", maskiranje dolga leta skrbi frizerka Irena Cebe, in sicer že od leta 1969, ko se je izučila za frizerko.
In kako poteka pustovanje? Najprej v hišo vstopi dimnikar, ki prinaša srečo. Potem ko očisti štedilnik na trdno gorivo, se okrepča in odide. Nato pridejo muzikant, ženin in nevesta, mesar in mesarica ter zaplešejo in prav tako zaželijo vse dobro v letu. Na mastno soboto so bile namreč nekoč zadnje poroke pred 40-dnevnim postom (do velike noči), prav tako zadnje koline. Za njimi prideta k hiši petlar in petlarca (reveža, ki prosita za darove). Petlar ima na hrbtu velik koš, v katerega gospodinje položijo darove, kot so jajca, meso iz kible, klobasa, zaseka, krof ali kos kruha. Darovi so za ženina in nevesto, da se bosta lahko poročila in povabila svate. V preteklosti so se revni težko poročili, zato sta petlar in petlarca nabrano dejansko poklonila mlademu paru, ki se je poročil na mastno soboto. Mladi, ki so sodelovali v tej pustni tradiciji, pa so bili povabljeni na gostijo! Za beračema prideta k hiši sodnik in policaj (šribar in žandar). Včasih so morali dacarji do pusta pobrati še zadnje davke za preteklo leto, policaj pa skrbi za red in varovanje sodnika pri izterjavi davka.
Pusta ne bi bilo brez korantov, ki skrbijo, da povorka poteka nemoteno. "Vrsto let so bili odeti v maske iz zajčje kože in stare krznene bunde, zvonci so bili doma narejeni ali pa so si jih sposodili od kmetov," pojasnjuje Mikl. Povorka je bila včasih tradicionalno na pustni torek popoldan. Pred leti so običaj prestavili na soboto dopoldan. Tudi letos je bil takrat. Predsednik dogoškega gasilskega društva še dodaja, da samo šribar in policaj po hišah zbirata tudi prostovoljne denarne prispevke, ki pa so namensko zbrani za nakup gasilske opreme. "Zato vsem hvala za darovani denar," še dodaja Mikl. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta