77 let blagovne znamke TAM

13.09.2024 16:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V TAM Europe so bili na obisku tudi partnerji iz Kitajske, ki so si z zanimanjem ogledali legendarnega tamiča.
Saso Bizjak

Družba TAM Europe, ki je kot prva kitajska investicija v Sloveniji leta 2013 zrasla na pogorišču nekdanje Tovarne avtomobilov Maribor, je proslavila 77. obletnico ustanovitve blagovne znamke TAM. Podjetje je lani dobilo nove večinske lastnike, to je preko družbe TAM Auto postala kitajska družba China Auto Chain Co. Limited, ki ima 75-odstotni delež, 25 odstotkov pa je zadržal prejšnji stoodstotni lastnik, prav tako kitajska družba China Hi-tech New Energy Auto. Podjetje, v katerem je zaposlenih 90 ljudi, je v zadnjih petih letih sicer ustvarilo več kot 25 milijonov evrov izgube, a sta jo stari in novi lastnik lani pokrila z dokapitalizacijo.

Sašo Bizjak

Letos so, predvsem v Italijo, prodali že 60 avtobusov, do konca leta naj bi jih še 40. Po dolgih letih naj bi prvič ustvarili tudi dobiček, ta naj bi znašal dober milijon evrov. "Zadnjih deset let je bilo za družbo težkih, vendar smo po covidu iz Kitajske dobili veliko novega znanja, predvsem na področju baterij, prav tako imamo novo oskrbovalno verigo. Zdaj imamo v rokah trden produkt, ki ga lahko tudi uspešno prodamo. Načrtovana prodaja, sto avtobusov letos, je za nas dober začetek," je povedal novi direktor Yusef Ma.

Saso Bizjak

Novi lastniki so optimistični tudi glede prihodnosti. Prav v teh dneh so se prijavili na kar tri velike mednarodne razpise za letališke avtobuse v Združenih arabskih emiratih, Katarju in Švici, medtem ko so z mestnimi električnimi avtobusi že dodobra prodrli v Italijo, odpirajo pa se jim možnosti v Grčiji, Španiji, na Portugalskem in v Romuniji. "Ob tem smo tik pred olimpijskimi igrami v Parizu družbi Air France prodali tudi 24 avtobusov za prevoz letaliških ekip in podpisali pogodbo z velikim proizvajalcem avtobusov iz Azije, imena še ne smemo razkriti, ki želi na evropski trg vstopiti z avtobusi na vodik. Zanj zdaj delamo tri prototipe, opravili bomo tudi celoten proces homologacije. Že prihodnje leto načrtujemo prodajo prvih 50 avtobusov na vodik, leto zatem naj bi jih proizvedli že 150," je povedal izvršni direktor Matej Smrekar.

Saso Bizjak

Naslednje leto tako v TAM Europe pričakujejo, da bodo proizvedli okrog 200 letaliških, mestnih električnih avtobusov in avtobusov na vodik ter končno popolnoma stabilizirali poslovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta