Andrej Fištravec, direktor Dijaškega doma: Čakam na sestanek z ministrico

Barbara Bradač Barbara Bradač
02.06.2020 01:00

Dokončne odločitve o usodi Dijaškega doma Maribor še ni. Četudi ne bi bil več klasičen dijaški dom, so potrebe po namestitvah mladih velike, je prepričan novi direktor Andrej Fištravec. In kaj nekdanji mariborski župan pravi o aktualnih družbenopolitičnih temah?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Fištravec meni, da ima Dijaški dom Maribor še veliko razvojnih priložnosti.
Sašo Bizjak

Dokončna odločitev o prihodnosti Dijaškega doma Maribor, ki se spopada z nizkim številom vpisanih dijakov, še ni sprejeta. Dom obiskuje 60 dijakov, njegova kapaciteta pa je 320 ležišč, zato so se na ministrstvu za šolstvo konec lanskega leta odločili za postopno ukinitev dejavnosti. S 1. marcem je vršilec dolžnosti direktorja v dijaškem domu postal nekdanji mariborski župan Andrej Fištravec. Direktorsko mesto se je spraznilo, saj je dotedanja direktorica Ksenija Jaušovec dala odpoved, potem ko se ni strinjala z ministrsko namero o zapiranju dijaškega doma ter priključitvijo dejavnosti in zaposlenih Centru za sluh in govor Maribor. Slednji namreč zaradi prostorske stiske v svoji matični stavbi v Vinarski ulici gostuje v dijaškem domu. Čeprav se je začelo načrtovanje postopnega zapiranja že decembra lani, še danes ni jasnega odgovora iz ministrstva, kakšna je usoda doma.

Dijaški dom Maribor
Igor Napast

Mora ostati in obstati kot javni zavod

Fištravec na sestanek s pristojno ministrico Simono Kustec še čaka, upa, da mu uspe dobiti termin v juniju. Ministrstvo želi prepričati, da je potreba na trgu mladinskih prenočevanj tolikšna, da Dijaški dom Maribor mora ostati in obstati kot javni zavod. Pripravil je dopis, v katerem niza razvojne priložnosti za ohranitev dijaškega doma. "Potreb na trgu bivanja in prenočevanj mladih je veliko, in če tega ne bo delal javni zavod, bo delal nekdo drug," utemeljuje Fištravec.

Andrej Fištravec
Sašo Bizjak

Preverjajo možne variante

Na pobudo Nogometnega kluba Maribor potekajo v okviru Športne zveze Maribor razgovori, da bi lahko postal dom zaradi prostih kapacitet specializiran dijaški dom za mlade športnike, ki potrebujejo bivanje v dijaškem domu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta