Auer sporoča Arsenoviču: Če gradiš mostove samo na enem bregu ...

Igor Selan Igor Selan
16.01.2019 17:29

Medtem ko je Saša Arsenovič že imenoval dva podžupana, Sama Petra Medveda in Gregorja Reichenberga s svoje liste, pa so koalicijska pogajanja od prvega sestanka v decembru zastala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potencialni politični zavezniki pričakujejo, da bo župan Saša Arsenovič kmalu nadaljeval s koalicijskimi pogajanji.
Andrej Petelinšek

Novi mariborski župan Saša Arsenovič je včeraj imenoval dva podžupana. Samo Peter Medved bo pokrival področje komunale, prometa in športa, Gregor Reichenberg pa področje arhitekture in prostora. Oba nova podžupana sodita med najvidnejše predstavnike Liste Arsenovič za Maribor in so ju že med volilno kampanjo omenjali kot potencialna kandidata za podžupansko mesto.
Medved bo funkcijo opravljal profesionalno (v 49. plačnem razredu z mesečno plačo 2894 bruto), Reichenberg pa neprofesionalno. Arsenovič je slednjemu priznal najvišje možno plačilo, ki mu pripada kot neprofesionalnemu županu, torej 50 odstotkov plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, kar je 1447 evrov bruto na mesec. Mariborski župan ima sicer po statutu pravico imenovati tri podžupane, kdaj in kdo bi lahko zasedel tretje, pa zdaj ni znano.

Samo Peter Medved (levo) in Gregor Reichenberg (desno) sodita med najtesnejše sodelavce Saše Arsenoviča.
Andrej Petelinšek

Pričakovanja občanov so velika

Medved in Reichenberg imata na področjih, ki jih pokrivata, dolgoletne izkušnje. Medved je leta 2016 doktoriral na fakulteti za gradbeništvo, od leta 1999 pa delal v projektantskem podjetju Lineal. "Področje prometa, prometne infrastrukture in komunale v Mariboru ne sodi med področja, na katera bi lahko bili v mestu zelo ponosni. Zato sem se odzval povabilu župana, da prevzamem področje, ki mi pomeni izziv in za katero sem prepričan, da lahko privede do razvojnega preboja mesta. Pričakovanja občanov so velika, in sicer ureditev prometa v starem mestnem jedru, nove prometne povezave, boljše sodelovanje z državo na področju večjih infrastrukturnih projektov, trajnostna mobilnost, dograditev kanalizacijskega omrežja, športna infrastruktura, boljše upravljanje infrastrukture, črpanje evropskih sredstev, hitrejša realizacija projektov in še bi lahko našteval," je ob prevzemu funkcije povedal Medved.

Matjaž Štandeker
Igor Napast

Mostovi kot simbolika

Da se mu zdita nova podžupana dodana vrednost za mesto, je imenovanje Medveda in Reichenberga komentiral Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev). "Menim, da bosta s svojimi izkušnjami zagotovo prispevala k boljšemu delovanju mestne uprave," je dejal Rotar. Imenovanje ljudi, za katere meni, da bo z njimi lahko kaj naredil, je županova pravica, je dodal Stojan Auer (LPR). "So pa mostovi simbolika. Če jih gradiš samo na enem bregu, se je doslej dolgoročno vselej izkazalo za pogubno," je Auer vendarle namignil, da bi Arsenovič lahko kaj pogledal tudi čez meje svoje liste. Rotar in Auer sicer pričakujeta, da bo novi župan v kratkem nadaljeval koalicijska pogajanja, po tem ko so ta zastala: "Od prvega pogovora v decembru do zdaj se ni zgodilo nič. Vendar razumem, vmes so bili prazniki, tudi s prevzemom občine so verjetno imeli precej dela," je še dejal Auer.
V taboru političnih nasprotnikov (NLS in SDS) posebnega komentarja ob imenovanju novih podžupanov niso imeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta