Dan za slavje

Barbara Bradač Barbara Bradač
04.04.2019 19:05

Dan fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Letos mineva 30 let univerzitetnega študija naravoslovja in matematike

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je dekanu Mitji Slavincu predal pisno zahvalo fakulteti za izjemne dosežke in dobre medsebojne odnose. 
Sašo Bizjak

Pred leti na področju matematike, fizike, biologije in tehniške vzgoje v Mariboru ni bilo visokošolskih programov, pač pa samo dvoletni programi v sklopu Pedagoške akademije. Razvoj je šel naprej, znanj in vsebin ter novih odkritij je bilo vedno več in izkazala se je potreba, da bi učitelje izobraževali štiri leta, da bi bili kos vsem novim zahtevam v osnovnih in srednjih šolah. Tako letos mineva 30 let, odkar so se, takrat še na skupni Pedagoški fakulteti začela predavanja na drugi stopnji, s čimer je v Mariboru zaživel univerzitetni študij naravoslovja in matematike, ki poteka na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru (FNM). Ta jubilej vsekakor pomeni priložnost za slavje, za priznanja, za pogled v preteklost in postavljanje novih ciljev.

V načrtih nov prizidek s planetarijem

"Doto so nam pred tremi desetletji dodelili tako, da smo za vsakega študenta dobili polovico manj sredstev od naše bratske fakultete v Ljubljani. Bili smo edina nova fakulteta, ki je kljub prezidavi avle morala prostore za en študijski oddelek najeti na dislocirani enoti. V dirkaški prispodobi smo morali startati iz zadnje vrste s polovico goriva v dirkalniku," je o trnovi samostojni poti na današnji slovesnosti povedal dekan FNM Mitja Slavinec. A obupali niso, ampak so izjemno motivirani in z vztrajnostjo in odrekanjem vseh zaposlenih zaostanek nadoknadili in z inovativnimi pristopi dohajali in ohranjali stik s konkurenti doma in po svetu: "Ne le to. Na določenih zavojih smo celo najhitrejši."

Sašo Bizjak

Vpis se izboljšuje, na biologijo omejen

Ob rektorju UM so se slavnostnega dne udeležili še predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je dekanu Mitji Slavincu predal pisno zahvalo fakulteti za izjemne dosežke in dobre medsebojne odnose ter poudaril, da tudi sam dela na tem, da se med mladimi popularizirata znanost in univerzitetni študij. Prisotne je pozdravil župan MO Maribor Saša Arsenovič, ki je izpostavil, kako pomembno je, da takšna fakulteta deluje pri nas, in da podpira novi projekt. 

Med povabljenimi gosti so bili tudi nekdanji rektor Ludvik Toplak ter poslanki Ljudmila Novak in Lidija Divjak Mirnik. Slovesnosti so se udeležili tudi dekani ostalih fakultet Univerze v Mariboru.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta