Društvo Pobuda za Pohorje piše Šarcu: Leto mineva od obljub, storjenega pa ni še nič

Društvo Pobuda za Pohorje se je na predsednika vlade Marjana Šarca oglasilo s pismom, v katerem ga opozarja, da pred letom izrečene obljube v praksi niso bile še uresničene. Spodaj javno pismo objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Spoštovani predsednik vlade RS, Marjan Šarec,
Leto dni bo minilo, odkar ste na naslovnici Večera izjavili, da niste proti zakonu o Pohorju.
Zakon o Pohorju naj "združuje" Zakon o Triglavskem narodnem parku in zakon o Planici. Zakona izvajata dva javna zavoda, katerih ustanoviteljica je vlada RS. Oba skupaj pa upravljata s sedmimi milijoni letno. Enak model bi ubrali na Pohorju. Pokrival bi 5 sklopov:

  • naravovarstvenega,
  • prebivalstvenega - domačine,
  • športnega,
  • turistično gospodarskega in
  • kulturno zgodovinskega.

Spoštovani predsednik vlade. Leto dni je minilo od obljub poslancev (tudi LMŠ, župana, vaših ministrov), za zakon o Pohorju. Storjenega pa ni še nič. Verjamemo, da ste zelo zasedeni z aktualnimi projekti. A Pohorje si zasluži enak status kot Triglav in Planica. Pohorje je za severovzhodno Slovenijo enakega simbolnega pomena, kot Triglav in Planica za Slovenijo. Vidi se ga od Koroške od Prekmurja. Pohorje je Sloveniji samo dajalo. Zaradi Pohorskega bataljona, Pekrskih dogodkov in dvakratne svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec smo dolžni Pohorju vrniti.
Ker s strani poslancev in župana ni odziva na naše pobude, vas pozivamo, da aktivnosti prevzamete. V društvu Pobuda za Pohorje smo pripravljeni pomagati. Zakona se morajo lotiti resni ljudje, ki imajo javno kredibilnost tudi izven politike, tako v Mariboru, kot v Ljubljani. Poskusi zaščite Pohorja so pričeli že 1989. In prav bi bilo, da jih vaša vlada zaključi.
Društvo Pobuda za Pohorje,
prvopodpisana Božidar Novak, Mitja Čander

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta