Dvorana Tabor: Srčni zastoj usoden za rekreativca

Igor Selan Igor Selan
05.12.2019 15:38

Tragični dogodek v dvorani Tabor odprl vprašanja o nujnosti namestitve defibrilatorja v vse športne objekte v mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Takoj po tragičnem dogodku so v Športnih objektih Maribor pristopili k nabavi defibrilatorja za dvorano Tabor.
Andrej Petelinšek

Dvorana Tabor je bila ta teden prizorišče tragičnega dogodka. Rekreativni igralec namiznega tenisa je namreč med rekreacijo doživel zastoj srca in kljub takojšnji pomoči boj za življenje izgubil. Kot je povedal direktor Športnih objektov Maribor (ŠOM) Tadej Mežnar, je ponesrečencu nemudoma na pomoč priskočila reševalna ekipa, ki je bila v dvorani prisotna zaradi futsal tekme med Slovenijo in Italijo, ob tem so na prizorišče dogodka v zgolj nekaj minutah prispeli tudi interventni reševalci.
​Kljub temu se je v javnosti pojavilo vprašanje, ali ni za tragični razplet krivo tudi dejstvo, da v dvorani ni nameščenega defibrilatorja. Mežnar vsakršno krivdo ŠOM zavrača: "Ponesrečencu je bila zdravniška pomoč nudena nemudoma. Res je, da defibrilatorja v dvorani Tabor nimamo, hkrati pa to tudi ni zakonska obveza. Tam, kjer je to obvezno, v kopališčih Pristan in Mariborski otok, defibrilatorje imamo, prav tako so nameščeni tudi v Ljudskem vrtu in Teniškem parku Tabor."

Na mariborski občini je defibrilator dostopen v bližini glavnega vhoda.
Andrej Petelinšek

Defibrilatorje lahko uporabljajo tudi laiki

Kot pojasnjuje dr. Andrej Markota z oddelka za intenzivno interno medicino UKC Maribor, bi bil avtomatski zunanji defibrilator v dvorani izredno dobrodošel. "Ne le v dvorani Tabor, smiselno bi ga bilo namestiti povsod, kjer se zadržuje večje število odraslih ljudi. Srčni zastoj je pač bolezen, zaradi katere umiramo zahodnjaki. Samo v Mariboru se letno zgodi okrog 150 zunajbolnišničnih srčnih zastojev, v Sloveniji okrog 1500," navede Markota.

Se zavedamo pomembnosti hitre defibrilacije?

Kot sporočajo iz občine in Športnih objektov Maribor, so takoj po tragičnem dogodku nemudoma pristopili k nabavi defibrilatorjev tako za dvorano Tabor kot za druge športne objekte, ki jih ŠOM upravljajo.
"Da zdaj ne izpade vse črno. Menim, da se v Mariboru zavedamo pomembnosti hitre defibrilacije, v mestu je nameščenih ogromno defibrilatorjev, populacija pri tem vprašanju torej ni inertna. Čeprav je vsak dodaten defibrilator absolutno dobrodošel, ni mogoče reči, da bi v Sloveniji na tem področju vladala suša," še pravi Markota.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta