(FOTO) Informativni dnevi v Mariboru: Slediti sebi, ne mami

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
14.02.2020 15:04

Kako so se mariborske šole potrudile s predstavitvijo na informativnih dneh in kaj razmišljajo devetošolci, ki se odločajo za nadaljevanje izobraževanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za vse programe Srednje zdravstvene in kozmetične šole že vrsto let vlada veliko zanimanje. 
Igor Napast

Tudi mariborske šole so z izseki iz predstav, humornimi predstavitvenimi filmi, razkazovanjem učilnic in prikazi poklica, pa številnimi obljubami o zaposlitvi, sklicevanji na prestižnost, dobro lokacijo ali tehnološko vrhunskost, na letošnjih informativnih dneh skušale kar se da pritegniti potencialne "nabornike" in njihove starše. Veliko šol si je privoščilo celo pogostitve. Dejstvo je, da pri odločitvi za nadaljnje izobraževanje niso pomembni več le dobri programi pač pa vse bolj tudi (virtualni) izgled šole, možnost obšolskih dejavnosti in ugled izbranega poklica, šole pa se tega v borbi za učence še kako zavedajo.

V teh dneh morajo devetošolci predelati veliko informacij. 
Igor Napast

Uspeš lahko le, če si upaš

Informativni dnevi tako danes bolj služijo ne toliko p(r)odajanju ključnih informacij kot ustvarjanju dobrega vtisa, občutka prijazne in sproščene šole. Zato pozabite na dolgovezno naštevanje predmetnika, na večini zlasti srednjih šol gre za prave šove s skrbno dodelanim scenarijem. To do zadnjega detajla že vrsto let obvladajo na II. gimnazij Maribor, ki je danes zjutraj v polni telovadnici nadobudnih devetošolcev pokazala svoje najbolj talentirane glasbenike, igralce, plesalce, športnike ... "V življenju lahko uspeš samo takrat, ko si upaš, včasih je treba tudi malo tvegati. Če nič ne tvegaš, največ tvegaš, ker ostaneš tam kjer si, zato naj bo vaša odločitev, da pridete na Drugo," je mlade nagovoril ravnatelj Ivan Lorenčič.

Igor Napast
Po šovu v telovadnici, se je na II. gimnaziji šov odvil še v posameznih učilnicah. 
Igor Napast

"Smo kar malo živčni ..."

Za tiste, ki se odločajo a poklicno izobrazbo, je stres še toliko večji. "Pritisk je, da se moraš prav odločiti, ker boš izbrani poklic opravljal vse življenje," je ponazorila Zoja Čretnik, ki so ji sicer dvomi in kolebanje prihranjeni, saj se odločno vidi v zdravstveni negi na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli, ki ima zadnja leta omejitve vpisa na vseh programih. Tako bo zelo verjetno tudi letos, saj je bila tudi tam danes velika gneča, telovadnica pa zapolnjena do zadnjega kotička.

Vedno zanimivi praktični prikazi poklica na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli.
Igor Napast
Na srednji zdravstveni in kozmetični šoli imajo običajno omejitev vpisa na vseh programih. 
Igor Napast
Za vse programe Srednje zdravstvene in kozmetične šole že vrsto let vlada veliko zanimanje. 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta