(FOTO) Inšpektorji v dveh mariborskih pekarnah ugotovili nepravilnosti

Barbara Bradač Barbara Bradač
25.10.2019 17:19

Mariborska peka zagotavljata, da sta nepravilnosti že odpravila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V pekarni na Koroški cesti zatrjujejo, da za peko več ne uporabljajo sporne mešanice moke.
Andrej Petelinšek

V uredništvu Pop TV so na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobili inšpekcijske odločbe, ki jih je izdala Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o pregledu pekarn. Pri inšpekcijskem pregledu 231 pekarn v Sloveniji v letu 2018 so inšpektorji ugotovili, da je petina pekarn odličnih, nepravilnosti pa so ugotovili v 34 pekarnah, je poročal 24ur.com. V dveh pekarnah so bile kršitve tako hude, da so morali začasno omejiti dejavnost, eno pekarno so celo začasno zaprli. Veliko je bilo težav z neustreznim skladiščenjem surovin in neustreznimi prostori. Nepravilnosti pa segajo vse od birokratskih nejasnosti pa do prisotnosti glodalcev, plesni, mrčesa in pomanjkljive higiene. ​

Na Kardeljevi so bili prostori neustrezni

V Pekarni Aroma je inšpektorica pri pregledu sredi decembra 2018 ugotovila, da ima pekarna neustrezne prostore. Ugotovila je, da je dostop v stanovanje in pekarno skupen, pred vhodom v pekarno so odložene neuporabne stvari, ki jih je treba odstraniti in prostor očistiti, stene prostorov v pekarni pa obdelati tako, da bodo gladke in primerne za vzdrževanje in čiščenje. V delu pekarne, kjer skladiščijo moko, se je luščil strop, prostore, namenjene pekarni, pa je bilo treba ločiti od stanovanja. Pri ponovnem pregledu letos februarja nepravilnosti še niso bile odpravljene.

Pekarna Aroma
Andrej Petelinšek
Saramanti Beltin iz Pekarne Aroma pravi, da so postavili zid in nepravilnosti odpravili.
Andrej Petelinšek

Aditiv uporabljali, kot ga ne bi smeli

V Pekarni Drava nova je marca lani inšpektorica ugotovila, da v pekarni ni vzpostavljene evidence kontrole v hladilnih napravah, pri peki pa so uporabljali mešanico moke, ki med drugimi aditivi vsebuje tudi aditiv E341, za katerega veljajo količinske omejitve. Uporabljati se ga sme le za peko kruha in to le ob souporabi sode. Ob kontrolnem pregledu so v pekarni še vedno uporabljali to mešanico, ne da bi v izdelke dodali sodo, je zapisano v odločbi.

Pekarna Drava na Koroški cesti
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta